جمعه, ۱۶ آذر ۱۴۰۳

کاری که نیکبخت کرد:

تثبیت قیمت گوشت مرغ و نهاده های تولید با شیوه های بازرگانی موثر

 

 

کشاورزی آینده جهان- 18/ 04/ 1403

منصور انصاری

نوسانات شدید قیمت گوشت مرغ و تخم مرغ؛ موضوعی است که طی سالیان متمادی گذشته همواره برای دولت ها مساله ساز و بحران آفرین بوده و موجب نارضایتی عمومی ازیک سوو مسئولان بالادست و مرغداران از سوی دیگر می شد. به عبارت ساده، نه مرغدار از وضع نوسانات قیمتی مستمر راضی بود و نه مصرف کنندۀ سرگردان در افزایش یا بعضا کاهش قیمت رضایت داشتند، یعنی مردم نمی دانستند گوشت مرغ بخرند یا نخرند!؟ کی بخرند که قیمت مناسب باشد!؟ زیاد بخرند یا کم که ممکن است گران شود یا ارزان!؟

مرغداران هم از آنجایی که در یک دورۀ پرورش، قیمت آنقدر کاهش می یافت که به شدت زیان می دیدند یا در دورۀ بعد با افزایش قیمت یا متعادل شدن آن مواجه بودند؛ بازهم در دلهره و اضطراب به سر می بردند که بلاخره چه خواهد شد. این تلاطم در عرصه بازار در حالی بود که مسئولان فراتر از وزارتخانه حتی در سطوح بالا به محض افزایش قیمت، وزارت جهادکشاورزی و معاونت اموردام را تحت فشار قرار می دادند که این چه وضعیتی است، چرا قیمت بالا رفته؟ حتی اصطلاحاتی نه چدان عمیق در محافل مطبوعاتی و رسانه ای به وجود آمده بود که مثلا «مرغ پرکشید» بی آنکه موضوع کاهش شدید قیمت گوشت مرغ به زیان تولیدکنندگان، تولید و سرمایه گذاران در رسانه ها عمومی انعکاس یابد یا از سوی مسئولان گفته مطرح یا گفته شود.

به واقع نوسان قیمت توام با افزایش مداوم تورم، صنعت مرغداری کشور را با خطر نابودی و ورشکستگی روبرو ساخته بود. عده ای از بازرگانان سودجو، بخشی از دولت یا نهادها هم این نوسانات به ویژه افزایش قیمت را مستمسک و دست مایه واردات آسان گوشت مرغ می کردند و به بهانه حمایت از اقشار و دهک های پایین همیشه با آستین بالازده و دست یابی به منابع ارزهای ارزان نفتی، مهیا برای واردات گوشت مرغ بودند که اگر هم به دست مصرف کنندگان و مردم عادی می رسید از کیفیت لازم برخوردار نبود.

در واقع صنعت مرغداری به ویژه در بخش گوشتی به عنوان پرمصرف ترین پروتئین ارزان در دسترس مردم؛ همواره با بازاری آشفته همراه بود. اما در 6ماهه گذشته شاهد هستیم با ابتکار عمل دکتر نیکبخت، وزیر جهادکشاورزی و همفکری معاونت با تجربه و متخصص اموردام و همکارانشان، نوعی آرامش کم سابقه به بازار گوشت و تخم مرغ که البته بخش عمده ای از مسئولیتش به اتحادیه مربوطه واگذارشده، برگشته است.

صاحب نظران، دست اندرکاران بخش خصوصی و مرغداران می گویند سویا، ذرت و سایر اقلام به وفور و تقریبا با قیمت ثابت و بدون نوسان در بازار موجود است و این یکی از دلایل تعیین کننده در ثبات قیمت ها است. همچنین بخش بازرگانی صنعت مرغداری نیز از آزادی صادرات با تعرفه کم رضایتمندی خود را به شکل های مختلف اعلام می کنند و متناسب با 150میلیون قطعه جوجه ریزی ومازاد تولید در داخل دریچه صادرات به روی اتحادیه های مرغ گوشتی چه در مرکز و چه در استان ها و زنجیره های تولید گوشت مرغ گشوده شده است که به این طریق مازاد تولید موجب زیان مرغداران نخواهد شد و سرریز بازار داخلی به کشورهای همسایه صادر می شود.

لذا باید گفت سیاست تامین نهاده ها و به اندازه کافی با پیگیری های وزارتخانه و شخص وزیر در ستاد امنیت غذایی و کارشناسان در این نهاد، تنظیم قیمت گوشت مرغ در بازار داخل با احتساب قیمت تمام شده و سود نسبتا منطقی برای مرغداران و هماهنگ کردن تولید مازاد با میزان صادرات به عنوان سه شاخصه اصلی؛ دکتر نیکبخت را در این عرصه موفق کرده است و تجربه ای قابل اتکاء برای دولت چهاردهم اگر وزیری دیگر باشد به یادگار گذاشته اگر خود نیکبخت ابقا نشود، وزیر هرکسی که می خواهد باشد می تواند از این دستاورد ارزشمند استفاده کند نکته ای که باید گفت اینکه به دلیل فراموشی نمایندگان مجلس و سایر مسئولان بالادست که همواره با بحران بازار گوشت مرغ مواجه بودند آنچنان که باید این دستاورد قابل تحسین و راه دشوار طی شده چندان دیده نشده و البته جای دریغ دارد.

 

در شبکه های اجتماعی به ما بپیوندید:

t.me/kajpress00

instagram.com/kajpressnews 

ble.ir/@kajpress_ir

eitaa.com/kajpress

 

 

 

 

 

  

 

 

33561927783576807403

  

تمامی حقوق مادی معنوی سایت محفوظ است .