پنجشنبه, ۰۶ اردیبهشت ۱۴۰۳

اخبار کشاورزی:

تشکیل ستاد ملی احیای قنوات کشور

اخبار کشاورزی:  تشکیل ستاد ملی احیای قنوات کشور

23/6/1400

کاج پرس:

طبق توصیه رئیس جمهور مبنی بر احیای قنوات در کشور، پیشنهاد می‌شود ستاد ملی احیای قنوات در کشور در وزارت جهاد کشاورزی تشکیل شود. «پرونده معجزه آبخیزداری»؛ یکی از فناوری‌های ایرانیان برای استفاده بهینه از آب و رفع مشکل کم آبی و خشکسالی قنات است. در واقع قنات یک اختراع اصیل ایرانی است که کاملا با وضعیت اقلیمی و طبیعی ایران هماهنگی دارد. برخی محققان تاریخ پیدایش قنات را به دست ایرانیان به هفت قرن پیش از میلاد می‌دانند که بعد از آن، در مناطق دیگر دنیای آن روز معمول شده است. طبق گزارشات تاریخی، در چندین هزار سال قبل ایرانیان دست به ابتکاری زدند که کاملا نوین و بسیار باارزش بود. آنان توانستند آب‌های زیرزمینی را جمع آوری و تحت قوه ثقل به سطح زمین برسانند. این اختراع و فناوری در نوع خود تاکنون بی نظیر بوده است و همانند چشمه‌های طبیعی در تمام مدت سال آب‌های سالم و گوارا از درون زمین جمع آوری کرده و پس از گذشت مسیر مناسب به سطح زمین می‌رساند.

یکی از مسائلی که رئیس جمهور حجت الاسلام و المسلمین دکتر سیدابراهیم رئیسی در سفر اخیرشان به استان خراسان جنوبی بدان تأکید کردند، ضرورت احیای قنوات برای رفع مشکل کم آبی و آبادانی روستاها و ارائه تسهیلات برای مرمت و احیای قنوات در کشور بود. در ایران بیش از 40 هزار قنات در شهرها و روستاها وجود دارد که احیاء و مرمت آن با عملیات آبخیزداری و آبخوانداری، می‌تواند نقش بسزایی در تأمین آب شرب و کشاورزی روستاها داشته باشد و می‌تواند سالیانه بیش از 7 میلیارد مترمکعب آب زیرزمینی را بدون مصرف انرژی الکتریکی یا سوخت فسیلی و خصوصاً بدون پیامدهای زیست‌محیطی عمدتاً در اختیار بخش کشاورزی قرار دهد.

به گزارش کاج پرس به نقل از تسنیم، خوشبختانه در قوانین و اسناد بالادستی به این مساله خوبی پرداخته شده است؛ برای نمونه در ماده 35 قانون برنامه ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران، دولت مکلف شده است به‌منظور مقابله با بحران کم‌آبی، رهاسازی حقآبه‌های زیست‌محیطی برای پایداری سرزمین، پایداری و افزایش تولید در بخش کشاورزی، تعادل‌بخشی به سفره‌های زیرزمینی و ارتقای بهره ‏وری و جبران تراز آب، احیاء، مرمت و لایروبی قنوات به میزان سالانه پنج‌درصد(5درصد)وضع موجود در طول اجرای قانون برنامه با تأکید بر فعالیت‌های آبخیزداری و آبخوانداری را در دستور کار قرار دهد.

و همچنین طبق ماده 27 قانون افزایش بهره‌وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی (مصوب 6/5/1389 مجلس شورای اسلامی) دولت مکلف است به گونه‌ای برنامه‌ریزی نماید که تا سال 1404 هجری شمسی و با استفادة بهینه از منابع مندرج در فصل تأمین آب بودجه‌های سنواتی، حداقل پانزده درصد (15درصد) متوسط بلندمدت نزولات آسمانی سالانة کشور (هفت و نیم درصد (5/7درصد) از محل کنترل آب‌های سطحی و هفت و نیم درصد (5/7درصد) از طریق آبخیزداری و آبخوانداری (از جمله احیای قنوات) به حجم آب استحصالی کشور اضافه گردد و صددرصد (100درصد) ترازنامه (بیلان) منفی آب‌های زیرزمینی دشت‌های کشور (با اولویت دشتهای ممنوعه آبی) جبران گردد.

ولی متأسفانه با وجود تعدد قنات‌ها که تعداد آن به بیش از 40 هزار قنات در کشور می‌رسد (که طبق نظر سازمان جنگل‌ها و مراتع و آبخیزداری از این تعداد 3500 قنات مرمت و احیاء شده است) و تکالیف قانونی برای رفع مشکلات آبی بخصوص در مناطق خشک و نیمه خشک با مرمت و احیای قنوات، این مساله مهم به بوته فراموشی سپرده شده است و بودجه و اعتبارات لازم برای این مساله اختصاص داده نمی‌شود. از این رو پیشنهاد می‌شود با توجه به مطالبات گسترده مردم به خصوص روستاییان و نیز توصیه رئیس جمهور برای احیای قنوات در کشور، ستاد ملی احیای قنوات در کشور، در وزارت جهاد کشاورزی تشکیل شود و بودجه و اعتبارات لازم به این امر مهم اختصاص یابد......کدB77

 

در شبکه‌های اجتماعی به ما بپیوندید:

کانال تلگرام: https://t.me/kajpress00

پیج اینستاگرام: https://www.instagram.com/kajpress00

 

 

 

  

 

 

33561927783576807403

  

تمامی حقوق مادی معنوی سایت محفوظ است .