اخبار کشاورزی:
استفاده از هوش مصنوعی برای رصد و پایش مساحت جنگلهای کرمانشاه
کشاورزی آینده جهان: 4/ آبان/1403
رییس بخش تحقیقات جنگلها و مراتع مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه گفت: پیش بینی شده در قالب یک طرح تحقیقاتی با استفاده از هوش مصنوعی و بهره گیری از عکسهای ماهواره ای مساحت و وضعیت جنگلهای استان رصد و پایش شود.
دکتر هوشمند صفری روز جمعه در گفت و گویی افزود: استفاده از پهپاد فتوگرامتری یکی از شیوههای نوینی است که با استفاده از آن میتوان علاوه بر رصد شرایط، مشخصات و وسعت، میزان ترسیب کربن کل جنگلهای استان را نیز اندازه گیری کرد.
پهپاد فتوگرامتری سامانه ای است که متخصصان نقشه برداری و فتوگرامتری با استفاده از آن و نیز با بهره گیری از نرم افزار و سخت افزارهایی، عمل تصویربرداری هوایی و تبدیل تصویر به نقشه را انجام میدهند.
رییس بخش تحقیقات جنگلها و مراتع مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه اضافه کرد: با استفاده از پهپاد و سنجش از دور و عکسهای هوایی میتوان ساختار تودههای جنگلی استان را پایش کرده و بعد از آن با استفاده از روابط آلومتری درختان و گیاهان میزان ترسیب کربن آنها را اندازه گیری کرد تا میزان ترسیب کربن رویه زمینی سطح جنگلها را مورد سنجش قرار داد.
دکتر صفری با بیان اینکه اجرای طرح اندازه گیری سطح جنگلهای و مراتع استان نه تنها برای جنگلها و مراتع بلکه برای بخش کشاورزی هم بسیار اهمیت دارد گفت: در این روش مساحت جنگلها و مراتع با استفاده از سیستمهای ماهواره ای و پهپاد اندازه گیری میشود و سپس به صورت دقیق و با استفاده از علم روز که یکی از آنها هوش مصنوعی است میتوان آن را به صورت سالیانه رصد کرد.
وی تاکید کرد: یکی از مهمترین و بیشترین نیاز جنگلهای زاگرس در حال حاضر رصد میزان تخریب آنها، مکانهای تخریب و علتهای تخریب است که اجرای این طرح میتواند این اطلاعات را در اختیار تصمیم گیران و متولیان این حوزه قرار داد.
دکتر صفری افزود: این مرکز در این راستا همچنین طرح دیگری را نیز در دست تهیه دارد که با توجه به آتش سوزیهای گسترده ای که در اراضی جنگلی استان وجود دارد، مکان یابی مناسب برای احداث سایتهای اطفای حریق در جنگلها است که با استفاده از لایه بندیهای متفاوت و هوش مصنوعی و سیستمإهایی که امروزه در دنیا انجام میشود میتوان با در نظر گرفتن مکانإهایی همچون رودخانه ها، تالابها و حتی مراکز امدادی تهیه و اجرا شود.
وی همچنین با اشاره به اجرای یک طرح تحقیقاتی با هدف اندازه گیری و برآورد میزان ترسیب کربن در اراضی جنگلی استان به عنوان یکی از نیازهای پایه برای مطالعه نقش و توان جنگلها در این پدیده یادآور شد: اطلاعاتی که از ترسیب کربن وجود دارد که به میزان ۱۰۱ تن در هکتار در جنگلهای تیپیک استان است ولی این آمار چون براساس قطعه نمونه است دقیق نبوده و لازم است کل توده جنگلی زاگرس را در استان اندازه گیری کرد.
دکتر صفری ادامه داد: اهمیت سنجش میزان کربن در جنگلهای استان مشخص میکند که وجود جنگلها چقدر حیاتی بوده و اگر پس از آن میزان تخریب را داشته باشیم چقدر در زمینه ترسیب کربن عقب روی و برعکس اگر احیا داشته باشیم چه میزان افزایش ترسیب خواهیم داشت.
ترسیب کربن به روند ذخیره کربن موجود در هوا در خاک و گیاهان گفته میشود، این روند با جذب دی اکسید کربن توسط کاشت گیاهان و ذخیره کربن از هوا باعث میشود که از میزان کربن که گازی گلخانهای است کاسته شده و به بهبود کیفیت هوا کمک میکند، هدف نهایی اجرای طرح اندازه گیری ترسیب کربن، نشان دادن اهمیت جنگلها در کاهش آثار سوء پدیده گرم شدن زمین است.
وی یادآور شد: در حال حاضر اطلاعات کامل و جامعی از جنگلهای استان در دست نیست و اطلاعات پراکنده ای نیز که وجود دارد براساس آمار سالهای گذشته است یا اطلاعاتی هست که به صورت دقیق اندازه گیری نشده است.
دکتر صفری با بیان اینکه نیاز است برای خرید و تهیه یک دستگاه پهپاد، دستگاههای اجرایی مرتبط این مرکز را یاری رسانند افزود: چون هزینه اجاره این نوع پهپاد بالاست خریداری آن بسیار مقرون به صرفه بوده و میتواند علاوه بر جنگلها در زمینه کشاورزی نیز مورد استفاده قرار گیرد.
وی اضافه کرد: در حال حاضر بخش تحقیقات جنگلها و مراتع این مرکز در استان طرحإهایی دیگری همچون ارزیابی شاخصهای خشکسالی در پایش تغییرات سطح جنگلهای زاگرس کرمانشاه، پایش تغییرات سطح آب تالابها با استفاده از دادههای ماهواره ای، قابلیت پهپاد فتوگرامتری در تشخیص تنشهای گیاهی جنگل ها، نقش عوامل اقلیمی در بروز آتش سوزی جنگلها و مدل سازی و پیش بینی خطر آتش سوزی در منطقه زاگرس و راهکارهای آن را نیز در دست تهیه دارد.
جنگلهای زاگرس با گستردگی در ۹ استان کشور و ۶ میلیون هکتار مساحت ۴۰ درصد جنگلهای ایران را تشکیل میدهد که حدود ۷۰ درصد تیپ گونههای آن را بلوط شامل میشود؛ این پهنه جنگلی به دلیل آن که وسیعترین و اصلیترین رویشگاه گونههای مختلف بلوط ایران محسوب میشود از اهمیت بسیار ویژهای برخوردار است.
جنگلهای بلوط منطقه زاگرس از منتهیالیه شمال غربی ایران در استان آذربایجان غربی آغاز و سپس استانهای کرمانشاه، ایلام، چهارمحال و بختیاری، خوزستان و لرستان، کهگیلویه و بویراحمد و فارس را طی میکند که در بین ۱۱ استان واقع در ناحیه رویشی زاگرس، استانهای فارس، لرستان و خوزستان مقامهای اول تا سوم را از نظر وسعت رویشگاههای جنگلی و درختی به خود اختصاص داده اند.
به گزارش گاج پرس به نقل از ایرنا، جدای از آتش سوزی که بلای جان درختان زاگرس شده است، یکی از مهمترین دلایل زوال درختان جنگلی را میتوان عامل خشکسالی عنوان کرد به طوری که براساس اعلام یکی از مسوولان سازمان منابع طبیعی حدود ۴۵ درصد پوشش درختی زاگرس براثر خشکسالی دچار زوال شده است................../.............. // کد22 M
ble.ir/@kajpress_ir
eitaa.com/kajpress