اخبار کشاورزی:
مجری طرح کلان ملی زعفران مطرحکرد:
افزایش ۳ برابری تولید زعفران با دستورالعملهای علمی و فنی
کشاورزی آینده جهان: 6/ آبان/1403
مجری طرح کلان ملی زعفران وزارت جهاد کشاورزی گفت: اجرای دستوالعملهای علمی و فنی تهیه شده در قالب طرح کلان ملی زعفران، عملکرد تولید این محصول را بین ۲ تا سه برابر میانگین فعلی افزایش میدهد.
«حمیدرضا شریفی» به مناسبت روز ملی زعفران افزود: این دستورالعملها ترکیبی از دستورالعمل مدیریت زراعی، تغذیه و گیاهپزشکی است که بر اساس تحقیقات انجام شده به دست آمده است.
مجری طرح کلان ملی زعفران وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: افزایش عملکرد زعفران با اجرای این دستورالعملها از طریق افزایش تراکم کشت، کاهش دوره بهرهبرداری، استفاده از سیستمهای جدید آبیاری به ویژه روش آبیاری تیپ و بارانی، تغذیه مناسب، استفاده از پیازهای استاندارد و گواهی شده و جلوگیری از انتقال آفات و بیماریها انجام میشود.
وی تصریحکرد: میانگین عملکرد تولید زعفران توسط کشاورزان نمونه حدود هشت تا ۹ کیلوگرم در هر هکتار است و این میزان عملکرد در سالهای پیک و اوج تولید، به حدود ۳۰ کیلوگرم در هکتار و بیشتر نیز میرسد.
شریفی با بیان این که عملکرد تولید زعفران در دهه ۸۰ به ۳.۵ کیلوگرم در هکتار کاهش یافته بود، گفت: در سال ۱۴۰۰ به دلیل تنش گرما و خشکی و در سال ۱۴۰۲ نیز به علت تنش سرما و یخبندان در زمستان و تنش گرما در تابستان، میانگین تولید این محصول به کمتر از ۲ کیلوگرم در هکتار رسید که بیانگر ضرورت توجه به تغییرات اقلیمی است.
وی، تولید پیاز گواهی شده را از اولویتهای این طرح عنوان کرد و افزود: در نخستین گام، دستورالعمل تهیه پیاز گواهی شده را با همکاری موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، سازمان جهادکشاورزی خراسان رضوی و کارشناسان آماده کردیم و این دستورالعمل در سال گذشته ابلاغ شد.
وی ادامه داد: ما در عین حال بر روی پروتکل دانش فنی تولید پیاز زعفران از منشا کشت بافت کار کردیم به طوری که در پاییز سال گذشته با همکاری دانشگاه فردوسی مشهد این اقدام به نتیجه رسید.
مجری طرح کلان ملی زعفران گفت: برای ایجاد مزارع پیاز زعفران به روشهای تشخیص بیماری نیز نیاز داشتیم و در این راستا با همکاری موسسه تحقیقات گیاهپزشکی، کیت تشخیص سریع بیماری پوسیدگی پیاز زعفران تهیه شد.
وی تصریح کرد: در حال حاضر احداث مزارع پیاز بذری زعفران نیاز به حمایت دولت دارد.
شریفی با بیان این که عمر پیاز زعفران پنج تا ۶ سال است و طبق برآوردها هر سال ۲۰ هزار هکتار مزرعه جدید زعفران ایجاد میشود، اظهار داشت: سالانه برای همه مزارع جدید، حدود ۱۵۰ هزار تن پیاز گواهی شده نیاز داریم.
وی، بالا بودن هزینه تولید زعفران به ویژه دستمزدهای کارگری را از مشکلات این حوزه دانست و گفت: در راستای کاهش هزینه تولید و مکانیزه کردن این بخش، کارنده زعفران هفت ردیفه با همکاری موسسه تحقیقات فنی و مهندسی ساخته و تجاری شده و برای سورتینگ و بستهبندی پیازهای زعفران نیز با همکاری همین موسسه تحقیقاتی، سورتر پیاز زعفران ساخته شده است.
مجری طرح کلان ملی زعفران افزود: برای رفع مشکلات فرآوری نیز دستگاه خشککن زعفران با همکاری یک شرکت دانشبنیان ساخته و تجاری شده است و با استفاده از آن، زمان خشک کردن کاهش مییابد و کیفیت محصول هم حفظ میشود.
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات، آموزش و منابع طبیعی خراسان رضوی، دستیابی به پروتکل تولید نشاسته از ضایعات پیاز زعفران، ایجاد مزرعه الگویی در سطح ۵۰ هکتار در سه فاز، ساخت اپلیکیشن مدیریت بهینه زراعی مزارع زعفران با هدف سهولت دسترسی کشاورزان به توصیههای علمی و آموزش زعفرانکاران جوان را از دیگر اقدامات در قالب طرح کلان ملی زعفران نام برد.
وی درباره مزرعه الگویی ۵۰ هکتاری توضیح داد: امسال فاز نخست مزرعه الگویی در ایستگاههای تحقیقات مرکز تحقیقات خراسان رضوی در مساحت پنج هکتار ایجاد شده است.
شریفی درباره اهمیت آموزش زعفرانکاران جوان گفت: متوسط سن زعفرانکاران در جنوب خراسان به بیش از ۵۰ سال رسیده و از این رو برای حفظ زنجیره ارزش زعفران و آینده این صنعت، با کمک معاونت آموزشی مرکز تحقیقات خراسان رضوی، اداره کل آموزش و پرورش و بسیج، آموزش زعفران کاران جوان را کلید زدهایم.
صادرات زعفران به ۵۷ کشور
وی در همین حال بر رفع مشکلات تجارت زعفران تاکید کرد و اظهار داشت: در سال گذشته زعفران ایران به ۵۷ کشور صادر شد و این در حالی بود که ۷۳ درصد صادرات به امارات متحده عربی، چین و اسپانیا انجام شد که این بسیار شکننده است و ضرورت دارد تا بیشتر به تنوع بازار بیندیشیم.
مجری طرح کلان ملی زعفران، افزایش سهم قاچاق در صادرات زعفران، تقلب و ضایعات زعفران را از دیگر چالشهای زنجیره زعفران نام برد و ابراز امیدواری کرد که در سایه تداوم اجرای طرح کلان زعفران، این مشکلات و دیگر چالش های باقیمانده در حوزه تولید، فراوری و صادرات زعفران حل شود................. /. // کد38 M
ble.ir/@kajpress_ir
eitaa.com/kajpress