اخبار کشاورزی:
ضرورت دور کردن دلالان غربی از روند واردات
کشاورزی آینده جهان: 8/ آذر/1403
معاون وزیر جهاد کشاورزی واردات حدود ۲۰ درصد از نیاز کشور به محصولات کشاورزی را لاجرم خواند و اصلاح روشهای تامین و به ویژه جلوگیری از انحصار را ضروری دانست.
احمد خانی نوذری، معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی در دومین نشست همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با موضوع "تنوع مبادی و اصلاح الگوی واردات اقلام اساسی" با بیان اینکه حجم وابستگی کشور به واردات قابل توجه و مغایر با الزامات امنیت غذایی است، اظهار داشت: با وجود افزایش تولیدات کشاورزی در داخل، همچنان به واردات در این زمینه نیاز داریم و در مواردی این نیاز، به ویژه در مورد نهادههایی مانند کنجاله سویا به دلیل تک محصولی بودن، یک آسیب جدی و مغایر با الزامات امنیت غذایی است.
وی افزود: نیاز کشور به محصولات کشاورزی حدود ۱۵۰ میلیون تن است که با توجه به تولید ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلیون تنی در داخل کشور، ناچاریم ۲۰ تا ۳۰ میلیون تن را از طریق واردات تامین کنیم.
خانی تصریح کرد: به این ترتیب حدود ۲۰ درصد از نیاز کشور به محصولات غذایی متکی بر واردات است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: از این ۲۵ میلیون تن، ۳ الی ۴ قلم، حدود ۱۶ الی ۱۷ میلیون تن حجم دارد که نشان میدهد تنوع کم اقلام وارداتی، مسئله مهمی است؛ بطوری که ذرت به تنهایی ۱۰ میلیون تن حجم واردات دارد.
خانی نوذری مبادی تأمین را موضوع با اهمیت دیگری در زمینه واردات خواند و گفت: عمده کالاهای وارداتی مبادی دوری دارند و به عنوان مثال کنجاله سویا از امریکای جنوبی وارد میشود، در صورتی که میتوانیم این کالاها را از مبادی نزدیک تری تهیه کنیم و در مورد کنجاله سویا، هند هم ظرفیت دارد.
معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی افزود: علاوه بر این کنجاله آفتابگردان میتواند جایگزین کنجاله سویا شود که در روسیه حجم بالاتری تولید میشود و علاوه بر اینکه از آمریکای جنوبی نزدیکتر است، قیمت جهانی پایینتر و دسترسی راحتتری هم دارد.
وی ریسک وزنی تأمین کالا را یکی دیگر از چالشها خواند و گفت: بیش از ۹۰ درصد نیاز ما به ذرت یا کنجاله سویا از طریق واردات است و وقتی نیاز خود را وابسته به چند کشور دوردست میکنیم، ریسک افزایش مییابد. ضمن اینکه مسائل لجستیکی مانند محدودیتهای کشتیرانی و مشکلات تحریم چالشهای جدی دارد.
خانی نوذری در ادامه به چالش شکل تأمین اشاره کرد و گفت: عموم بازرگانان ما به واسطه مسائل استاندارد و غذا و دارو که از جمله الزامات تهیه کالا در مقصد است، با ترم CFR خرید میکنند و از مزایای تأمین در مبدأ و فوب محروم هستیم. علاوه بر این امکان ذخیره سازی در مبدأ و … نیست و در زمینه تسویه مالی نیز اگر در مبدأ و با ارز همانجا صورت گیرد، سرعت عمل بیشتر و ریسک کمتر میشود.
در ادامه دومین نشست همایش اقتصاد مقاومتی، مهدی سروی، مدیر گروه کشاورزی اندیشکده اقتصاد مقاومتی با اشاره به تاکید سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی بر لزوم خودکفایی در محصولات اساسی کشاورزی، تصریح کرد: از آنجایی که این امر در کوتاه مدت و میان مدت امکان پذیر نیست، باید استراتژی مناسبی برای مقاوم سازی داشته باشیم و در این مسیر، اصلاح روشهای واردات ضروری است.
وی افزود: سالانه حدودا ۱۴ میلیارد دلار کالای اساسی وارد کشور میشود که ۷۴ درصد آن از کشورها و شرکتهای غربی است که همسو با سیاستهای این کشورها و به ویژه تحریمها عمل میکنند و تردیدی در این نیست که باید با اصلاح عملکرد، تلاش کنیم این محصولات را از کشورهایی که ارز ما را تامین میکنند بخریم تا دستکم، گرفتار مشکلات تحریم نباشیم.
به گزارش گاج پرس به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، سروی فراهم شدن امکان خرید مستقیم از کشورهای بزرگ تامین کننده کالاهای اساسی را از دیگر اولویتها در اصلاح روشهای واردات عنوان کرد.........:............../. // کد80 N
ble.ir/@kajpress_ir
eitaa.com/kajpress