برآورد کاهش 50 درصدی تولید جهانی غذا تا سال 2050 با تغییر اقلیم
کشاورزی آینده جهان-04/ 11/ 1403
مدیرکل دفتر محیط زیست، توسعه پایدار و امور فناوری وزارت جهادکشاورزی گفت: سازگاری با تغییر اقلیم از گذشته سرلوحه سیاستها، برنامه ها و اقدامات وزارت جهادکشاورزی بوده است و اگر غیر از این بود امنیت غذایی کشور دچار چالش های بسیار شدید می شد.
ابوالفضل رئوفی، در چهارمین نشست کمیته اصلی تغییر اقلیم وزارتخانه با بیان این مطلب افزود: با توجه به این که ایران در نوار خشک و نیمهخشک کره زمین قرار گرفته و از طرفی بخش کشاورزی فی النفسه با 50 درصد ریسک روبرو است و تغییرات اقلیمی نیز موجب آسیبپذیری شده است، از این رو باید برای سازگاری با تغییر اقلیم، تاب آوری و پایداری در تمام زیربخشها برنامه ریزی و آیندهنگری داشته باشیم.
وی ادامه داد: وزارت جهادکشاورزی با توجه به شرایط اقلیمی منطقه و تکانه های سیاسی، به رغم محدودیتهای منابع پایه تولید، محدودیتهای اقتصادی و... باید امنیت غذایی کشور را تامین کند و این هدف با اتکا به بخش های تخصصی خود و به ویژه همکاری های بینبخشی و برنامه ریزی برابر قانون و در راستای سازگاری و تاب آوری با تغییرات اقلیمی محقق شود.
رئوفی موضوع تاثیر تغییر اقلیم بر تامین امنیت غذایی را جدی دانست و اظهار داشت: براساس برآوردهای جهانی با روند فعلی تغییر اقلیم تا سال 2050 به طور متوسط 50 درصد تولید مواد غذایی در جهان کاهش می یابد و در کشورهای با اقلیم خشک و نیمه خشک این عدد تا 70 درصد هم می رسد.
وی اضافه کرد: برپایه این برآورد جهانی، چنانچه تغییر اقلیم نیز روی ندهد تا سال 2050 تقاضا برای غذا 70 درصد، قیمت مواد غذایی نیز 84 درصد و تقاضا برای آب 11 درصد افزایش خواهد یافت.
مدیرکل دفتر محیط زیست، توسعه پایدار و امور فناوری وزارت جهادکشاورزی با اشاره به دیگر برآورد جهانی گفت: براساس برآوردهای جهانی، با توجه به ورود سالانه ۲۰۰ میلیارد تن دی اکسید کربن به جو، ترسیب یا ذخیره هر تن کربن 1000 دلار هزینه خواهد داشت و این عدد اهمیت احیای جنگل ها و جنگل کاری و احیای مراتع و حتی گیاهان زراعی و باغی را نشان می دهد، زیرا به ترسیب کربن کمک می کنند.
وی درباره اثرات تغییر اقلیم و افزایش دمای کره زمین با انتشار گازهای گلخانه ای گفت: این افزایش منجر به تغییر در ساختار رشد و شکل گیاهان، افزایش ضخامت برگ و شاخه ها و دیگر مولفه های مربوطه می شود و تغییر اقلیم نیز موجب افزایش و یا کاهش برخی بیمارگرها، اثر بر زادآوری ناقلین و عوامل بیماری زا، سیل بیماری های تهاجمی جدید به خصوص ویروسی و ... شده است.
براساس این گزارش به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهادکشاورزی، رئوفی در همین حال بر تدوین الگوهای توسعه ای در کشور بر مبنای الگوهای محیط زیست تاکید و اظهار کرد: محیط زیست باید اولویت برای نوشتن هر برنامه توسعه ای باشد و اجرا و جانمایی پس از آن صورت گیرد و این درحالی است که محیط زیست در برنامه های توسعه ای کشور اولویت نیست و برنامه های توسعه ای، اقتصادمحور هستند و از این رو بخش های تاًثیرپذیر نظیر کشاورزی از ناحیه اجرای پروژه های بالادستی متضرر می شوند.
در شبکه های اجتماعی ما را دنبال نمایید: