یکشنبه, ۲۸ بهمن ۱۴۰۳

اخبار کشاورزی:

رئیس سازمان شیلات ایران :

افزایش تولید آبزیان در کشور بعد از انقلاب

 

Pp_-_53.jpg

کشاورزی آینده جهان: 7/ بهمن/1403

رئیس سازمان شیلات ایران گفت: بعد از انقلاب شکوهمند اسلامی، میزان تولید آبزیان از ۳۶ هزار تن که بیشتر درحوزه صید و صیادی بوده به یک میلیون و ۴۱۸ هزار تن تولید رسیده است.

سیدحسین حسینی، معاون وزیر جهاد کشاورزی با موضوع نقش سازمان شیلات ایران در توسعه دریامحور گفت: سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو) پیش‌بینی کرده است که تا سال ۲۰۵۰ میلادی، جمعیت جهان به ۹.۸ میلیارد نفر برسد و لازم است پروتئین مصرفی بیش از ۷ میلیارد نفر از آبزیان تامین شود.

رئیس سازمان شیلات ایران گفت: تولید ۱.۸ میلیون تنی آبزیان در برنامه هفتم هدفگذاری شده است که در صورت تحقق این مهم، پروتئین تولیدی از ۷ به ۹ گرم و سرانه مصرف به ۱۷ کیلوگرم خواهد رسید.

وی افزود: از آنجا که حیات از آبزیان است، بقا نیز به آبزیان متصل است و به دلایلی، چون کم‌آب‌بر بودن پروتئین آبزیان، امکان تولید در تمام شرایط از جمله آب‌های شیرین، لب شور، شور، بسیار شور و حتی زمین‌های لم یزرع وجود دارد.

او گفت: توجه به مباحث زیست‌محیطی و گاز‌های گلخانه‌ای مساله‌ای است که آبزیان را از سایر بخش‌ها متمایز کرده است به گونه‌ای که این گاز‌ها در تولید آبزیان کمترین مقدار و نزدیک به صفر تخمین زده شده است و این موضوع اهمیت آبزیان در حوزه امنیت غذایی را پررنگ‌تر کرده است.

او در ادامه افزود: در دنیا ۲۲۳ میلیون تن آبزی تولید می‌شود که نسبت آبزی‌پروری به صید در مقایسه با ایران معکوس بوده، یعنی ۹۲ میلیون تن از صید است و بقیه آبزی‌پروری است، حتی صید تا ۱۱۵ میلیون هم در دنیا رکورد داشته است.

حسینی با اشاره به حفظ ضریب ۶.۵ درصد رشد در حوزه شیلات ادامه داد: ۱۴۴ هزار نفر صیاد با بیش از ۱۵ هزار شناور در حوزه صید و صیادی مشغول فعالیت هستند و با دارا بودن ۱۰ درصد صید اقیانوس هند از بین ۳۲ کشور و تولید ۱۹۴ هزار تن محصول با کیفیت آبزی در غرب اقیانوس هند رتبه دوم را داریم.

او افزود: ترکیب گونه‌ای تولیدی ما بیشتر در حوزه‌های مختلف به ویژه صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرد یعنی ۳۶۴ هزار تن از این تولید تبدیل به کنسرو، نزدیک ۲۰۰ هزار تن تبدیل به پودرماهی و نزدیک به ۱۰۰ هزار تن صید غیرماکول است که صادر می‌شود.

رئیس سازمان شیلات ایران با اشاره به افزایش سهم آبزیان در سفره مردم گفت: ضروری است که برای تولید آبزیان ارزان‌قیمت، فراهمی محصول و امکان عرضه ماهیانی، چون قزل‌آلا، برخی از کپور ماهیان و ماهی سی بس، فرهنگ‌سازی شود.

وی ادامه داد: پرورش ماهی سی بس در قفس در جنوب کشور با سازه‌های کاملاً ایرانی اتفاق افتاده و باعث شد امسال ۱۴ هزار تن، پرورش ماهی در قفس در شمال و جنوب کشور داشته باشیم.

حسینی سرانه مصرف در کشورمان را ۱۴.۲ کیلوگرم برشمرد و گفت: سرانه مصرف دنیا ۲۰ کیلوگرم است و در راستای افزایش تولید در برنامه هفتم، تولید ۱.۸ میلیون تن را هدفگذاری کرده‌ایم که در صورت تحقق این مهم، گرم پروتئین تولیدی از ۷ به ۹ گرم و سرانه مصرف به ۱۷ کیلوگرم خواهد رسید.

وی گفت: در راستای ذائقه‌پسندی آبزیان در حوزه فرهنگ‌سازی و ارزان‌سازی، باید با مشارکت رسانه‌ها اقدامات فرهنگی در سطح کلان انجام شود و در حال حاضر نیز جشنواره‌های طبخ آبزیان به همین منظور در استان‌ها برگزار می‌شود و در حوزه صنعت فرآوری، ۳۷ فرآورده آبزیان (تهیه شده از خمیر گوشت آبزیان) که ۲۰ فرآورده از میان آنها، تجاری شده و به بازار رسیده است، کمک می‌کند که با این پروتئین ارزشمند آشتی کنیم.

رئیس سازمان شیلات ایران درباره قیمت آبزیان ادامه داد: گونه‌های تجاری صید، مثل این است که گوشت قرمز را با گوشت شکار مقایسه کنیم و در حوزه فراهمی، بیش از ۷۰ درصد محصولات آبزی رقمی کمتر از ۲۰۰ هزار تومان دارند.

او تاکید کرد: گردش مالی تجارت آبزیان دنیا نشان می‌دهد که دنیا به سمت ارزآوری محصولات شیلاتی در حرکت است، در کشور ما نیز در حوزه جذب سرمایه‌گذاری ۳۲.۸ همت جذب سرمایه‌گذاری طی دو سال انجام شد که رکورد ۲.۲ همتی شکسته شد و در این بین ۸۵ درصد از آورده بخش خصوصی در حوزه آبزی‌پروری بوده است.

او تصریح کرد: فرهنگ‌سازی، ایجاد ذائقه‌پسندی و ارزان‌سازی محصولات شیلاتی، نیاز به بازار‌های تخصصی دارد، اما در کل کشور بسیار پایین است و با دارا بودن حدود ۱۲۰۰ شهر، ۴۶۰۰ روستا، تنها ۱۵۸ بازار تخصصی وجود دارد.

حسینی کمبود بازار‌های الکترونیکی و مجازی را از دیگر نقاط ضعف این بخش برشمرد و خاطرنشان کرد: تعداد این بازار‌ها به ۲۰۰ عدد هم نمی‌رسد، اگر می‌خواهیم شبکه توزیعی قابل دسترسی با تنوع محصول داشته باشیم باید تعداد بازار‌های تخصصی را افزایش دهیم.

رئیس سازمان شیلات ایران در پایان گفت: زنجیره ارزش در بیش از ۱۱ استان وجود دارد و برای ایجاد بازار تخصصی از جمله عرضه آبزیان تهیه و توزیع غذا‌های دریایی آماده و سریع حائز اهمیت است، رستوران‌های غذا‌های دریایی قدرت شیلات محسوب می‌شود و از ارزان‌ترین غذا تا لوکس‌ترین غذا‌های دریایی در آن سرو می‌شود........... ...... // کد53 P

instagram.com/kajpressnews

ble.ir/@kajpress_ir

eitaa.com/kajpress

 

 

 

  

 

 

33561927783576807403

  

تمامی حقوق مادی معنوی سایت محفوظ است .