اخبار کشاورزی:
ایران در مقابله با آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان کاهلی نکرده است/ تامین امنیت نسبی برای مرغداریها
کشاورزی آینده جهان: 12/ اسفند/1403
در زمان شیوع بیماری خطرناک آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در سطح جهان، به ویژه کشورهای منطقه، همکاری مرغداران، دامپزشکی و صندوق بیمه کشاورزی باعث مصونیت نسبی مرغداریهای کشور در برابر شیوع این بیماری شده است.ایران در مقابله با آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان کاهلی نکرده است/ تامین امنیت نسبی برای مرغداریها
آنفلوانزای فوق حاد پرندگان یک بیماری ویروسی بسیار خطرناک است که میتواند تلفات گستردهای در میان پرندگان وحش، پرندگان بومی و طیور صنعتی ایجاد کند. این بیماری به ویژه در فصل سرما شیوع بیشتری دارد و میتواند از طریق پرندگان مهاجر به مناطق مختلف منتقل شود. در صورت شیوع این بیماری در طیور صنعتی، مزارع مرغ مادر و مرغ تخم گذار از نظر اقتصادی دچار آسیب بیشتری خواهند بود و تامین تخم مرغ مورد نیاز در کشور، به عنوان ارزان ترین و در دسترس ترین پروتئین حیوانی دچار چالش خواهد شد.
در حال حاضر شیوع این بیماری در آمریکای شمالی نیز موجب تلفات گسترده طیور تخم گذار و نایابی تخم مرغ در این کشور شده است. در حال حاضر با وجود ثبات شرایط سلامت بین مرغداری هابی کشور، شیوع این بیماری در کشورهای همسایه و هم مرز، نگرانیإهایی را برای انتقال و اپیدمی این بیماری در ایران نیز ایجاد کرده است.
محمد مرادی، مدیرعامل اتحادیه تولیدکنندگان تخم مرغ در گفتوگو با خبرنگار ایانا ضمن اشاره به تجربه تلخ چند سال پیش شیوع آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در کشور و آسیب به صنعت تولید تخم مرغ و تامین بازار گفت: این تجربه باعث شد همکاریها و هماهنگیهای خوبی بین سازمان دامپزشکی کشور، سازمانهای جهاد کشاورزی استانها، صندوق بیمه کشاورزی و مرغداران ایجاد شود و تمام مرغدارن مرغ تخم گذار، با پیروی از دستورالعمل، تا حد زیادی نسبت به ارتقاء امنیت زیستی مزارع خود اقدام کرده اند.
وی افزود: در کنار این اقدامات، واکسیناسیون طیور تخمگذار علیه آنفلوانزا به طور مستمر و تحت پروتکلهای سازمان دامپزشکی، فارغ از شیوع یا عدم شیوع بیماری انجام میشود تا شرایط امن تری برای مزارع مرغ تخمگذار و تامین تخم مرغ کشور فراهم شود.
مدیر عامل اتحادیه سراسری تولیدکنندگان تخم مرغ افزود: تمام واحدها در تمام مراحل تولید، از جوجهریزی تا تولید تخم مرغ تحت ممیزی قرار گرفته، و 100 درصد مرغهای تخمگذار از پوشش بیمه صندوق بیمه کشاورزی برخوردار هستند که این منتج به عدم پنهان کاری مزارع در صورت درگیری با بیماری شده است.
وی ابراز امیدواری کرد با انجام این اقدامات مراقبتی و پیشگیرانه، امسال نیز با توجه به شیوع آنفلوانزا در کشورهای هم مرز با ایران، صنعت مرغداری در کشور سالی بدون اپیدمی را پشت سر بگذارد.
مرادی با بیان اینکه اقدامات مراقبتی انجام شده بر اساس پروتکلهای سازمان جهانی بهداشت حیوانات است گفت: این برنامهها کم و بیش در سایر کشورها نیز اجرایی میشوند ولی به نظر میرسد ما به نسبت سایر کشورها، با وجود هزینه بر بودن این اقدامات، قطعا عملکرد بهتری در ارتقاء امنیت زیستی و اجرای دستورالعملهای قرنطینه ای داشته ایم.
این مقام صنفی افزود: در حال حاضر در کشور ما با همافزایی مرغداران، دامپزشکی و صندوق بیمه، اقدامات پیشگیرانه به درستی اجرایی، پیگیری و نظارت شده اند. طی سه چهار سال گذشته که شیوع بیماری در منطقه وجود نداشت، ممکن است برخی کشورها این اقدامات را رها کرده باشند ولی در کشور ما ممیزیها با همان دقت و حساسیت انجام میشوند.
وی خاطر نشان کرد: اما تمام این اقدامات به معنای مصونیت صددرصدی از ابتلا به بیماری نیست. هر چند که اقدامات یاد شده، تا حد زیادی امکان شیوع را کاهش میدهد، اما با توجه به این که راه انتقال ویروس آنفلوانزا از طریق هوا است، همیشه امکان ورود ویروس به مزارع و ایجاد خسارت وجود خواهد داشت.
مرادی در ارتباط با احتمال افزایش صادرات تخم مرغ گفت: ما بازارهای هدف صادراتی خود را پیدا کرده ایم و با انجام تعهدات به بازارهای مقصد، توانسته ایم اعتبار صادرکنندگان تخم مرغ کشور که به دلیل تصمیمات خلق الساعه و مواردی از این دست دچار خدشه شده بود را مجددا در کشورهای مقصد احیا کنیم. البته کاهش تولید در سایر کشورهای صادرکننده تخم مرغ در منطقه به دلیل شیوع آنفلوانزا نیز میتواند در افزایش صادرات تخم مرغ ایران موثر باشد.
به گزارش کاج پرس به نقل از ایانا؛ وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر و تا به امروز مشکلی در تولید تخم مرغ و تامین تخم مرغ بازار داخل و بازارهای صادراتی وجود ندارد و امیدواریم با یاری خدا و تلاش و همکاری سه جانبه مرغداران، دامپزشکی و صندوق بیمه، این شرایط تداوم داشته باشد....................... ............./. // کد86 M
eitaa.com/kajpress