اخبار کشاورزی:
زنجیره معیوب تولید تا فروش گندم در جنوب کرمان
کشاورزی آینده جهان: 25/ فروردین/1404
گندمکاران جنوب کرمان از جمله شهرستان قلعهگنج میگویند بعد از اینکه مشکلات مختلف شامل قطع برق، کمبود کود یارانهای و بذر نامرغوب را پشت سر گذاشتند حالا با مشکل دیگری مواجه شده اند،گندم آنها توسط مراکز خرید پذیرش و قبول نمی شود و علت، رطوبت بالا عنوان میشود. این در حالی است که مسئولان جهاد کشاورزی پاسخ میدهند اگر به آموزشها عمل میکردند، مشکلات کمتری داشتند.
مسئولان جهاد کشاورزی تاکید دارند برای جلوگیری از کپک زدگی گندم در انبارها، ناچارند استانداردهای مربوط به درصد رطوبت را رعایت کنند.
با شروع فصل برداشت گندم در قلعه گنج و فعال شدن تنها مرکز خرید گندم در این شهرستان بسیاری از آنها شروع به درو محصول کرده اند و اما گویا این مرکز خرید گندم اعلام کرده به دلیل رطوبت بالای محصول قادر به تحویل بخشی از این محصولات نیست.
کشاورزانی که محصول خود را به مرکز خرید برده اند حالا باید با هزینه ای اضافه آن را برگردانند و صبر کنند تا محصول خشک شود یا رطوبت آن کاهش یابد اما در این فاصله پرندگان گندمها را میخورند. مسئولان جهاد کشاورزی نیز میگویند اگر دوره زمانی کاشت و برداشت رعایت شود و گندم در زمان مناسب برداشت شود میزان رطوبت مناسب خواهد بود.رییس اداره تعاونی جهاد کشاورزی قلعه گنج با بیان اینکه حجم ذخیره این مرکز خرید ۲۵ هزار تن است افزود: از میزان گندمی که از کشاورزان در این مرکز خرید تحویل میگیریم چند کیلو از بار کشاورز جدا میشود و از این چند کیلوگرم به میزان ۱۰۰ گرم جدا و سپس الک میشود که خرده گندم و میزان ناخالصی که پس از الک جدا شده را روی ترازوی کوچکی وزن میکنند؛ به طور مثال مقدار ۱.۱ ناخالصی بیشتر باشد میزان افت محصول سنجیده و یاداشت میشود.
عیسی پیری ادامه داد: سپس این اطلاعات به سامانه پهنه بندی داده میشود که بر اساس سامانه پهنه بندی از قبل میزان سطح زیر کشت و کود دریافتی کشاورز در این سامانه ثبت شده و بر اساس این اطلاعات نیز میزان افت بار، افت ناخالص و افت مفید بار سنجیده و لحاظ میشود.
مساله درصد رطوبت گندم
رییس مرکز خرید گندم بخش چاه دادخدا قلعه گنج نیز گفت: از روز هفدهم فروردین این مرکز خرید را راه اندازی کردیم و در حال تحویل و تخلیه بار گندم کشاورزان هستیم.ایوب امیری افزود: تاکنون مقادیر مختلفی گندم تخلیه کرده ایم اما چند کامیون گندم به علت اینکه رطوبت داشتند تخلیه نشدند، میزان رطوبت بار گندم توسط دستگاه مورد ارزیابی قرار گرفت و دارای ۱۵ تا ۱۷ درصد رطوبت بود که بار برگردانده شد و بار گندم بالای ۱۲ درصد رطوبت تخلیه نمی شود.
یکی از کشاورزان گندمکار روستای بندچاه رضا در بخش چاه دادخدا قلعه گنج نیز اظهار کرد: اگر مراکز خرید گندمهای ما را با رطوبت بالای ۱۲ تا ۱۳ و ۱۴ درصد تحویل نگیرند گندمی که روی زمین مانده از خوشه ریزش میکند و پرندهها آنها را میخورند و گندم پرت میشود(از بین میرود).
میرجان کرمی ادامه داد: اگر محصول از درِ(جلو) مرکز تخلیه برگردانده شود باید ۲ کرایه به کامیون بپردازیم و ۲ بار کرایه بارگیری نیز بدهیم که این مساله هزینههای اضافی روی دست کشاورز میگذارد.
بذر نامناسب برای جنوب کرمان
یعقوب کرمیان یکی دیگر از کشاورزان گندم کار قلعه گنجی نیز به ایرنا گفت: بذر چمران ۲ که تعاون روستایی در بین گندمکاران توزیع کرده نامرغوب و با مناطق جنوب کرمان ناسازگار است.وی افزود: به عنوان مثال الان خوشههای این گندم بلند است و باید خوشه گندم تغییر رنگ دهد و زرد شود اما این خوشه هنوز سبز سبز است.
۲۳ هزار هکتار سطح زیر کشت گندم
حسین حیدری مدیر جهاد کشاورزی قلعه گنج هم اظهار کرد: سطح زیر کشت مزارع گندم در شهرستان ۲۳ هزار هکتار است که حدود ۱۲ هزارهکتار در بخش سرخ قلعه و روستاهای حاشیه هلیل رود و هشت هزار هکتار در بخش چاه دادخدا و مابقی در بخش مرکزی قلعه گنج و روستاهای تابعه مثل چاه عید، تمگران، زر، محمدآباد، چاه باغ، شمزان و دشت خرگوشکی قرار دارد.
کمبود کود یارانهای
یکی از گندمکاران روستای پیرحاجی از توابع بخش سرخ قلعه قلعه گنج هم بیان کرد: ۷۰ هکتار گندم زیر کشت دارم و در کشت امسال در تامین و تهیه کود خیلی با مشکل مواجه بودیم.احمد میرانی ادامه داد: کود ته پاش را هر کیسه ۳۰ میلیون ریال و کود سفید را هر کیسه ۱۲ میلیون ریال از بازار آزاد و شهرستانهای رودبارجنوب تهیه کردیم چون کود یارانه ای واقعا کم بود.
وی با بیان اینکه مساله دوم قطع برق کشاورزی بود که در آبدهی محصول واقعا ما را دچار مشکل کرده بود افزود: حدود پنج ساعت موتور پمپ برقی کشاورزی ما خاموش بود و در آبیاری نمی توانستیم با این سطح زیرکشت برنامه ریزی داشته باشیم، آن هم برای محصول گندم که نیاز شدید به آب دارد.
احتمال افزایش ۲۵ درصدی کرایه حمل گندم
بهنام برخان از کشاورزان گندمکار روستای گجک بخش سرخ قلعه نیز گفت: بذر سیروان که ما امسال کاشتیم در هر هکتار به صورت کشت قطره ای یا نوارتیپ ۱۲ تن بازدهی دارد و معمولا کشتهای قطره ای و نوارتیپ بازدهی بهتر و بیشتری نسبت به کشتهای غرقابی دارند؛ لذا بیشتر کشاورزان به طرف کشتهای نوارتیپ روی آورده اند.
وی افزود: کرایه حمل هر کمپرسی گندم از روستاهای گجک و چهل منی تا مرکز خرید گندم کهنوج در فاصله ۴۰ کیلومتری دقیقا هنوز مشخص نیست، سال گذشته ۷۰ میلیون ریال بوده و امسال میگویند شاید ۲۵ درصد افزایش یابد.
برخان ادامه داد: پس از واریز وجه کشاورزان و پس از مشخص شدن نرخنامه، کرایه حساب میشود.
هزینه کمباین برای هر هکتار ۳۰ میلیون ریال
احمد حسنی از دیگر کشاورزان بخش چاه دادخدا نیز بیان کرد: من بذر گندم "برات" کاشتم و امسال چندان رضایتی ندارم اما برخی کشاورزان همجوار که کاشته اند در هر یک هکتار پنج تن گندم برداشت کرده اند.
وی افزود: هزینه کمباین برای هر هکتار ۳۰ میلیون ریال است یا هر ساعت ۲۵ میلیون ریال و میگویند بر اساس تعرفه استان فارس محاسبه میکنند، چون اکثریت کمباینها از استان فارس به اینجا میآیند.
پاسخ به انتقادها درباره بذر
یونس زاده در مورد گلایه برخی کشاورزان در مورد نوع بذرها بویژه بذر اتحادیه تعاون روستایی نیز گفت: اتحادیه تعاون روستایی مرکز تولید بذر دارد و فقط بذر مهرگان را تولید میکند.
برخی کشاورزان به آموزشها توجهی نکردند
وی تاکید کرد: مشکلات گندم هفت روز تا ۱۰ روز بعد از کاشت نمود پیدا میکند و طول دوره رشد دارد که باید به رسیدگی فیزیولوژیکی برسد تا زرد شود.
یونس زاده افزود: دامنه زمانی کاشت مناسب گندم در جنوب کرمان از ۱۵ آبان تا ۱۵ آذر و نهایت پایان آذر است، اما دیده ایم که برخی اواخر دی هم کشت میکنند و زمان مناسب را رعایت نمی کنند.
وی تصریح کرد: همه اینها با وجود کلاسهای آموزشی متعدد و اطلاع رسانی بوده که جهاد کشاورزی برگزار کرده است.
مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان با تایید مشکل در تامین کود یارانه ای گفت: به دلیل تعطیلی پتروشیمیها میزان تولید کود کاهش یافته بود و با وجود پیگیری توسط بسیاری از دستگاهها و نمایندگان مجلس توانستیم تنها ۶۰ درصد کود ازته را تامین کنیم که در کاهش عملکرد گندم تاثیر داشته است و گندم نیاز مبرمی به کود ازته یا اوره دارد.
۸۷۹ کشاورز آموزش دیدند
مدیر هماهنگی ترویج کشاورزی جهاد کشاورزی جنوب کرمان هم به ایرنا گفت: ۳۴ دوره آموزشی در زمینه زراعت گندم شامل آماده سازی بستر کاشت، روشهای نوین آبیاری، تغذیه و عوامل خسارتزای گندم با آموزش ۸۷۹ نفر و عملکرد ۲ هزار و ۱۶۰ نفر روز تا پایان اسفند سال ۱۴۰۳ انجام شد.
مهدی میجانی افزود: غیر از کلاسهای آموزشی سه کاروان الگوی کشت با محوریت گندم در هشت شهرستان همزمان در یک روز برگزار شد و کاروان هواشناسی با محوریت محصولات استراتژیک مثل گندم در ایستگاه هواشناسی جیرفت و کهنوج برگزار شد که حدود۷۵۰ نفر بهره بردار در این کاروانها شرکت کردند.
وی ادامه داد: همچنین کاروان تعاونیهای تولید با محوریت محصول گندم در هشت شهرستان برگزار شد که حدود۴۵۰ نفر شرکت کننده از کشاورزان حضور داشتند.
به گزارش کاج پرس به نقل از ایرنا، هرچند برخی از مشکلات گندم کاران همچون کمبود کود، قطعی طولانی برق و کمبود مرکز خرید خارج از عهده آنها است اما به نظر میرسد برخی از مشکلات این کشاورزان به دلیل کم توجهی به آموزشها و انتخاب بذر نامناسب، کاشت و برداشت در زمان نامناسب بوده که بی توجهی به آموزشها توسط برخی کشاورزان باید ریشه یابی و حل شود.........../... / کد152 G
eitaa.com/kajpress