اخبار کشاورزی:
تداوم بارندگیهای مرداد ماه،برداشت برنج را در مازندران کُند کرد
کاج پرس: 8/5/1401
تداوم شرایط ابری و بارندگیهای پراکنده یک هفته اخیر علاوه بر این که سبب تاخیر و کُند شدن در برداشت شالی شد، برخی از شالیکاران بخشهای مرکزی استان مازندران در اثر ورس شالی ( خوابیدن ساقه شالی ) و باتلاقی شدن زمین ها دچار خسارت شدند.
شالیکاران مازندران در حالی که شرایط کم آبی و تنش خشکسالی را در ماههای خرداد و تیر ماه با روشن کردن پمپ چاههای کشاورزی از سرگذراندند و درو شالی به صورت رسمی را از بیست و یکم تیرماه آغاز کردند ،اما از هشت روز گذشته یعنی از اول مرداد ماه آسمان هوای استان ابری همراه با بارندگیهای پراکنده سبب شد تا برداشت شالی کند و به عقب بیفتد.
طبق پیش بینی هواشناسی ابری و نیمه باری بودن هوا همراه با بارشهای پراکنده و کاهش دما تا سه شنبه هفته جاری نیز در مازندران ادامه دارد و این شرایط آب و هوایی شالیکاران را نسبت به خسارت احتمالی بیشتر نگران کرده است.
در صورت آفتابی نشدن هوا و تداوم بارندگی و بالاقی شدن بیشتر بعضی از زمین ها ،کشاورزان این زمین ها مجبور به درو شالی به روش سنتی با داس میشوند که در این صورت باید به ازای هر کارگر دروگر به غیر از هزینه ایاب و ذهاب و پذیرایی صبحانه، نهار و عصرانه ،۵۰۰تا ۶۰۰هزار تومان دستمزد پرداخت کنند.
از طرفی باتلاقی و ورس شدن ساقه شالی در برخی از زمینهای کشاورزی ، ورود کمباین ها را به داخل شالیزارها با مشکل مواجه میکند و در نتیجه هزینه برداشت با بالا رفتن دستمزد ها در این زمین ها افزایش مییابد.طبق توافق شالیکاران با اتحادیه کمباین داران کارمزد برداشت مکانیزه شالی به ازای هر ۲۰گونی شالی یک گونی در زمینهایی که خشک و شالی آن ایستاده و ورس نشده باشد ،است ، اما وقتی زمین باتلاقی و ساقه شالی خوابیده باشد ، به ازای هر ۱۵تا ۱۷گونی شالی یک گونی به عنوان کارمزد از شالیکاران دریافت میشود.
از طرفی دیگر با برداشت شالیهای خیس همراه با رطوبت بالا ،زمان خشک کردن شالی در شالیکوبی ها نیز افزایش مییابد که این امر نیز علاوه بر این که کارمزد شالیکوبی ها را در تبدیل شالی به برنج سفید بالا میبرد ، احتمال بند دار شدن و یا درصد شکستگی دانه برنج بیشتر میشود.
اگرچه بارندگیهای مرداد ماه برای اراضی شالیزاری مرکز و غرب استان که کشاورزان در حال برداشت هستند ،سبب خسارت و یا کند شدن درو شده است ، اما همین بارندگی برای شالیکاران شرق استان به عنوان بارشهای بهنگام ، سبب گذر از تنش آبی شده است ، چراکه معمولا کشاورزان شرق استان یعنی از ساری ، نکا ، بهشهر گلوگاه که حدود ۵۰هزار هکتار از زمینهای شالیکاری استان در این منطقه وجود دارد ،۴۵روز دیرتر نسبت به کشاورزان منطقه مرکزی و غرب استان نشاکاری میکنند ، یعنی اراضی شالیزاری این منطقه اکنون در مرحله خوشه گیری قرار دارد که نیاز جدی به آب دارند.
مدیر زراعت جهاد کشاورزی مازندران ضمن تایید به تاخیر افتادن برداشت شالی در منطقه مرکزی و غرب استان ،گفت: از آن جایی که عمده برداشت به صورت مکانیزه و با کمباینهای مخصوص انجام میشود، در شرایط بارندگی و حتی ابری به هیچ عنوان نمیتوان درو را انجام داد ، چراکه درصد رطوبت شالی تا ۲برابر روال معمول بیشتر میشود.
خلیل حقیقی با بیان این که از اول مرداد ماه تا کنون هوای استان مازندران ابری همراه با بارشهای پراکنده است، توضیح داد: در شرایطی که شالی رسیده و آماده برداشت باشد ،بارشهای رگباری سبب شکسته شدن خوشه ها، ریزش و ضایعات در زمان درو میشود. وضعیتی که شالیزارهای ۱۱۰هزار هکتاری حوزه آبریز در منطقه مرکزی و غرب استان با آن مواجه هستند.
وی به باتلاقی شدن زمینهای شالیزاری در اثر بارندگیهای چند روز اخیر اشاره کرد و بیان داشت: به طور معمول حدود ۱۰روز مانده به زمان برداشت ، معمولا ورود آب به داخل زمین قطع میشود تا شرایط باتلاقی زمین برای ورود کمباین آماده شود ، اما بارندگیهای اخیر این وضعیت را تغییر داد و علاوه بر ورس شدن شالی بعضی از شالیزار ها ، زمین ها نیز باتلاقی شدند.
این مسوول جهاد کشاوزی مازندران وضعیت کیفی و کمی تولید برنج امسال را بسیار مطلوب توصیف کرد و گفت: درحال حاضر حدود ۱۰هزار هکتار از شالی ها در زمینهای منطقه مرکزی و غرب استان برداشت و روانه شالیکوبی ها شد ، بررسی ها و اظهارات کشاورزان نشان میدهد که درصد شکستگی بسیار کم و کیفیت برنج بدست آمده نیز بسیار رضایتبخش است.
هواشناسی مازندران با اشاره به تقویت جریانات خنک شمالی از تدوام ناپایداریهای جوی تا پایان روز دوشنبه خبر داد و پیشبینی کرد که بارش رگباری باران تا اواسط هفته جاری در این استان تداوم داشته باشد.
هواشناسی شرایط جوی امروز مازندران را نیمه ابری دربعضی ساعات با افزایش ابر بویژه درارتفاعات با رگبار باران، وزش باد و احتمال رعدو برق با بیشینه دما در مناطق ساحلی وجلگه ای بین ۲۶تا ۳۱و در ارتفاعات نیز بین ۱۸تا ۲۴درجه سلسیوس پیشبینی کرده است.
طبق پیش بینی هواشناسی، آسمان مازندران در روزهای یکشنبه و دوشنبه نیمه ابری تا ابری گاهی با رگبار باران ، وزش باد و رعد و برق پراکنده همراه است و دمای هوا نیز در طی این مدت در مناطق ساحلی و جلگه ای بین ۲۵تا ۳۰و در ارتفاعات نیز بین ۱۶تا ۲۲درجه سانتیگراد بالای صفر میرسد.
هواشناسی شرایط جوی مازندران از روز سه شنبه تا پایان هفته جاری را صاف تا نیمه ابری همرها با افزایش نسبی دما پیشبینی کرده است.
به گزارش کاج پرس به نقل از ایرنا؛ برنجکاری یکی از مهم ترین فعالیت کشاورزی در مازندران و منبع مهم درآمد کشاورزان استان است. مازندران با تولید بیش از یک میلیون تن برنج سفید ، ۴۲درصد برنج مورد نیاز کشور را تامین میکند........... کد H191
به شبکههای اجتماعی ما بپیوندید:
تلگرام: http://www.t.me/kajpress00
اینستاگرام: https://www.instagram.com/kajpress00