اخبار کشاورزی
یک حسگر زیستی برای اندازه گیری کیفیت میوه ها و سبزیجات
What is quality control in fruits and vegetables?
دوشنبه پانزدهم خرداد 1402 10:40
کشاورزی آینده جهان- فرانک مسعودی
تصور کنید برای اولین بار وارد رستورانی می شوید و با تردید غذایی را سفارش می دهید که نمی دانید واقعا چقدر سلامت و با کیفیت است! آنگاه بدون اینکه کسی متوجه شود، دستگاه کوچکی را از کیف خود بیرون می آورید، روی بخشی از غذا می فشارید و در کسری از ثانیه به شما نشان می دهد میزان پروتئین، ویتامین و دیگر عناصر حیاتی بشقاب شما چقدر است!
البته داستان دستگاه اندازه گیری که اینجا قصد معرفی آن را برداریم هنوز انقدر پیشرفته نیست و ما کمی با ماجراجویی وارد عرصه خیال شدیم، اما باور این خیال با پیشرفت هایی که به لطف پژوهش های علمی حاصل شده زیاد دور از ذهن و دست نیافتنی نیست.
با دستگاه فعلی؛ مثلا شما وارد یک سوپرمارکت می شوید، دستگاه حسگرتان را روی یک لیمو می گذارید و دستگاه سریعا ارزیابی می کند چه مقدار ویتامین C در آن لیمو وجود دارد!
جالب نیست؟
حالا خبر اینکه؛ اندازهگیری میزان ویتامینهای موجود در میوهها و سبزیجات به زودی به لطف یک حسگر زیستی ارزان قیمت که از سوی پژوهشگرانی از آلمان، بلژیک و هلند ساخته شده است، به واقعیت تبدیل خواهد شد.
در هلند پروژه اروپایی «غربالگری مواد غذایی» (EMR) با هدف حمایت از تولیدکنندگان در هنگام تغییرات آب و هوایی در حال اجرا است.
دستگاه شاخص این پروژه، یک حسگر زیستی است. این حسگر میتواند ویتامینهای موجود در خیار و سایر میوهها و سبزیجات را در لحظه اندازه گیری کند.
این اطلاعات برای کشاورزان و تولیدکنندگان مواد غذایی حیاتی است، زیرا آنها را قادر میسازد تا متغیرهایی مانند میزان رطوبت گیاهان را برای بهبود کیفیت محصولات خود تنظیم کنند.
جان ون هلدن، مدیر و مالک Yookr میگوید که اندازهگیری میزان ویتامینها در سبزیجات یا میوهها در حالت معمولی دستکم روزها طول میکشد زیرا نمونهها باید به آزمایشگاهها فرستاده شوند اما با استفاده از این حسگر میزان ویتامینها در لحظه مشخص میشود.
حسگر زیستی ویتامینهای مواد غذایی را از طریق کدگذاری رنگ تشخیص میدهد. پژوهشگران دانشگاه ماستریخت در حال توسعه گیرنده حسگر زیستی هستند که بتواند میزان دقیق ویتامین یک میوه را تعیین کند.
هزینه پروژه «غربالگری مواد غذایی» (EMR) ۱.۹میلیون یورو برآورد شده که نیمی از آن توسط برنامه «سیاست انسجام» اتحادیه اروپا تامین شده است.
این فناوری جدید همچنین علاوه بر تولیدکنندگان مواد غذایی، به مصرفکنندگان این امکان را میدهد تا از کیفیت مواد غذایی خود مطلع شوند.
بارت ون گریسون، مدیر پروژه «غربالگری مواد غذایی» میگوید: «یکی از چیزهایی که شما میخواهید بدانید این است که چه مقدار مواد مغذی در غذای خود دارید؟ شما میتوانید وارد یک سوپرمارکت شوید و آنها بگویند که مواد غذایی شان سالم است، اما آیا این مواد واقعا سالم هستند؟ بنابراین اگر حسگری داشته باشید که بتواند سریع ارزیابی کند که برای مثال چه مقدار ویتامین C در ماده غذاییتان وجود دارد، میتواند بسیار مفید باشد.»
پردیس دانشگاهی برایتلندز (گرین پورت ونلو)، مرکزی که در تغذیه سالم و آینده غذا تخصص دارد، توسعه این تکنولوژی را اولویت اصلی خود قرار داده است.
در شبکه های اجتماعی به ما بپیوندید: