سازمان دامپزشکی پشتیبان مقتدر اقتصاد کشاورزی
سه شنبه بیست و سوم بهمن
منصور انصاری
دکتر رفیعی پور ریاست سازمان دامپزشکی کشور به همراه معاونان خود در زیربخش های مختلف سازمان در جمع خبرنگاران گزارش مشروحی از عملکرد این سازمان و دستاوردهای آن ارائه داد.
ایشان اعلام کرد، هر سه ماه یک بار، منهای نشست های خبری الزامی، گزارشی مشروح از آنچه در سازمان دامپزشکی در سراسر کشور انجام می گیرد به منظور شفاف سازی، به طور مرتب ارائه خواهیم داد.
وی به تشکیلاتی صنفی مرکب از 32 نفر منتخب از استان ها اشاره کرد و گفت، این افراد منتخب با ارتباط مستقیم و بلاواسطه با ستاد مستقر در مرکز سازمان دامپزشکی کشور در قالب 5 منطقه دامپزشکی، موضوعات مهم و مطرح به ویژه نارسایی ها را با هدف واکنش سریع نسبت به حل آنان گزارش خواهند کرد. آنچه مورد نظر دکتر رفیعی پور بود، فراهم ساختن فضایی مشارکتی و شفاف برای ایجاد یک نظام بررسی و نظارت و شناسایی مشکلات و موانع در شاکله دامپزشکی کشور است.
دکتر رفیعی پور همچنین به موضوع وضعیت معیشت نیروهای متخصص و تلاشگر سازمان دامپزشکی در اقصا نقاط کشور پرداخت و گفت: توجه به تامین معیشت فعالان سازمان دامپزشکی در رده های مختلف در قالب کمیته ای برای بررسی این مشکلات، تدبیر جدیدی است که وضعیت دستمزد کارکنان و دامپزشکان را در جهت بهبود و تامین نارسایی ها و کمبودها دنبال می کند.
دکتر رفیعی پور در ادامه سخنان خود گفت: با تعیین 5 نفر نماینده تام الاختیار و ابلاغ حکم به آنان، یک نظام نظارتی را به گونه ای در برنامه کاری سازمان دامپزشکی قرار داده ایم که می تواند به تجربه، جایگزین و تکمیل کننده سرکشی های اینجانب و مدیران اداره های دامپزشکی در استان ها باشد. وی گفت: این نوع نظارت جدید را در سطح ملی دنبال خواهیم کرد.
بهداشت و پیشگیری
در ادامه این نشست خبری، دکتر رفیعی پور رئیس سازمان دامپزشکی با تکیه بر تشکیلات و بخش های مختلف سازمان، بحث خود را از مهم ترین بخش، یعنی بهداشت و پیشگیری آغاز کرد و به طاعون نشخوار کنندگان کوچک (PPR) پرداخت و از پیشرفت قابل توجه این بخش به عنوان یک دستاورد قابل احصاء یاد کرد و گفت: پیش از این و در سال های گذشته بالغ بر 110 کانون طاعون نشخوار کنندگان داشتیم که با تلاش همکارانم در سراسر کشور این میزان به یک کانون تقلیل یافته است.
وی همچنین در مورد کانون بیماری لمپی اسکین گفت: این بیماری را به عنوان یک ویروس اگزوتیک به 63 درصد کاهش داده ایم. در بیماری شاربن نیز موفقیت خوبی کسب کرده ایم و آن را به 37 درصد کاهش داده ایم. در همین راستا ،آبله 46 درصد، هاری 33 درصد و تب مالت و بروسلوز 21 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل تقلیل یافته اند.
پیشگیری و درمان بیماری های طیور
دکتر رفیعی پور در عرصه پیشگیری و درمان بیماری های طیور گفت: در سال 1400، حدودا 300 هزار مورد بیماری آنفلوآنزای حاد داشتیم که این بیماری را با نظارت و پیشگیری تا آنجا که خطر اپیدمی نداشته باشد کاهش داده ایم در حالی که کشورهای ترکیه و پاکستان هنوز درگیر این بیماری اپیدمی هستند.
وی افزود: در سال 1401 حدود 1700 کانون بیماری برونشیت عمومی داشتیم که این عدد را در سال 1401 به 913 کانون تقلیل دادیم. همچنین بیماری گامبورو از 111 کانون بیماری در سال 1401 به 96 کانون در سال 1403تقلیل یافت.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور یادآور شد: بیماری حاد و خسارت زای نیوکاسل را از 2800 کانون در سال 1401 به 1500 کانون تقلیل دادیم که یک دستاورد چشمگیر در حوزه سلامت و بهداشت و کاهش زیان مرغداران است.
دکتر رفیعی پور به یک نکته حائز اهمیت و مهم در حوزه اقتصاد کشاورزی به ویژه اقتصاد صنعت طیور اشاره کرد که ما در سال 1401 یک میلیارد و 270 میلیون قطعه جوجه ریزی داشتیم و تلفات این مقدار عظیم و سرمایه ملی در واحدهای مرغداری سراسر کشور طی سال 1401 حدود 5 درصد تلفات در اثر بیماری هایی بوده است، حال آنکه طی ده ماهه گذشته در سال 1403 حدود یک میلیارد و 280 میلیون جوجه ریزی داشته ایم که تلفات آن فقط 3/3 درصد بوده است و این تقلیل تلفات که خود یک درآمد هنگفت برای کشور و مرغداران به ارمغان آورده، حاصل برنامه ریزی و تلاش مستمر همکارانم در سازمان دامپزشکی و دامپزشکان سراسر کشو بوده است.
ایشان به نکته بسیار مهم دیگری اشاره کرد که کشور ما از نظر بیماری آنفلوآنزای فوق حاد در امان بوده است و امسال طی 10 ماه گذشته هیچ گزارشی مبنی بر درگیری طیور صنعتی با این بیماری ویران کننده نداشته ایم. این در حالی است که برخی کشورهای اروپایی، ترکیه و حتی عراق که این موضوع را مخفی می کند با این بیماری درگیر بوده و هستند.
دکتر رفیعی پور در تشریح شیوع بیماری هایی همچون آنفلوآنزا گفت: منشا و نقطه آغازین درگیری این بیماری، پرندگان وحشی هستند، سپس از پرندگان به روستاها و از روستاها به واحدهای صنعتی مجاور آنها انتقال می یابد.
ایشان یادآور شد: کشور به این دلیل درگیر آنفلوآنزای فوق حاد نشده است که پس از قرنطینه شدید، نمونه گیری های مولکولی و سرمی در 4 هزار روستا و 5000 مورد نمونه گیری سرمی و 119 مورد مولکولی در 1000 واحد صنعتی انجام شده است. به عبارتی، سیاست پیشگیری، مراقبت، نظارت و گزارش دهی مداوم و هوشیارانه توسط نیروهای دامپزشکی در سراسر کشور عامل مهمی در جلوگیری از اپیدمی آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان بوده است.
پیشی گرفتن از ویروس ها
دکتر رفیعی پور در یک تحلیل علمی، برای ایجاد سلامت در جامعه، چه در جمعیت دام و طیور و آبزیان و چه در جوامع انسانی گفت: اگر مراقبت و نظارت از ویروس جلوتر باشد، بیماری امکان گسترش نمی یابد و برعکس، هر گاه ویروس جلو افتاد و غلبه کر،د آنگاه کار بسیار دشوار و چه بسا غیر ممکن می شود. ایشان تاکید کرد: خوشبختانه ما نه در دام و طیور و نه در زنبور عسل و کرم ابریشم تا این مقطع زمانی با بیماری های اپیدمی زیان بخش مواجه نشده ایم و این می تواند برای سرمایه دامی کشور یک دستاورد افتخار آفرین باشد.
آبزیان و امنیت غذایی
دکتر رفیعی پور رئیس سازمان دامپزشکی در حوزه امنیت غذایی به نکته ای حائز اهمیت اشاره کرد و گفت: امنیت غذایی برای تمامی ساکنان کره زمین در آینده ای نه چندان دور آبزیان خواهد بود. لذا به نظر می رسد که سمت گیری امنیت غذایی در کشور ما نیز با توجه به محدودیت های آب و خاک، توجه و سرمایه گذاری بیشتر در عرصه آبزیان باشد. یکی از کارهای مهمی که در حوزه آبزیان انجام داده ایم، بررسی بیماری Khv کپور ماهیان که یک بیماری اگزوتیک است و سه سال قبل وارد خوزستان شد توسط سازمان بهداشت جهانی است.
وی به عرضه آبزیان اشاره کرد و گفت: در سال گذشته بالغ بر 2 میلیارد و 90 میلیون قطعه بچه ماهی گرمابی ذخیره سازی کرده ایم که امسال و تاکنون یعنی 10 ماهه امسال این عددرا به بالغ بر 3 میلیارد و 372 میلیون قطعه افزایش داده ایم.
نظارت بهداشتی بر مواد غذایی با منشاء دامی
وی در ادامه بحث خود به موضوع نظارت بر مواد غذایی با منشاء دامی و در چارچوب وظایف سازمان دامپزشکی اشاره کرد و آمار مستندی در مورد ضبط و امحاء مواد غذایی عرضه شده در واحدهای صنفی برای تامین سلامت مردم ارائه نمود. وی در مورد کشتارگاه ها گفت: در سال 1402، 500 هزار تن گوشت استحصال شد که حاصل 12 میلیون ذبح دام بوده است. در سال 1403 تعداد 8 میلیون راس دام ذبح شده که تحت نظارت سازمان دامپزشکی انجام شده است.
نظارت بر صادرات 72 محصول و فراورده های دام و طیور و آبزیان
دکتر رفیعی پور به صادرات 72 محصول که با نظارت سازمان دامپزشکی انجام گرفته اشاره کرد و لیست کاملی از این محصولات که از پر مرغ تا آبزیان و مرغ و تخم مرغ و خاویار و همچنین خوراک دام و آبزیان را شامل می شود در اختیار خبرنگاران قرار داد.
وی گفت: 10 هزار تن پودر گوشت، 109 هزار تن تخم مرغ، 88 هزار کیلو خاویار، 880 هزار تن خرچنگ غیر ماکول، 98000 تن خوراک آبزیان، 371 هزار کیلو کنسرو ماهی و حدود 24 هزار تن گوشت منجمد، اقلام صادراتی بوده که توسط سازمان دامپزشکی نظارت شده و سازمان برای آنها گواهی بهداشتی صادر کرده است.
واردات با نظارت سازمان دامپزشکی
دکتر رفیعی پور به واردات نظارت شده توسط سازمان دامپزشکی اشاره کرد و گفت: 341 هزار عدد تخم مرغspl ، 141 میلیون قطعه تخم مرغ نطفه دار، 200.000 تن جو دامی، 8.000.000 تن ذرت تراریخته دامی، 2 میلیون و 800 هزار تن کنجاله سویا، 25 هزار تن گوشت گوساله تازه وکیوم شده، 30 هزار تن گوشت گوساله و گاو تازه، 109 هزار تن گوشت گوساله منجمد، 34 هزار تن گوشت گوسفند تازه، 14 هزار تن گوشت منجمد و 32 هزار تن ماهی صنعتی از جمله نظارت های سازمان دامپزشکی و مجوزهایی بوده که برای تنظیم بازار مواد پروتئینی در 10 ماهه امسال صادر شده است.
تشخیص و درمان
وی در ادامه بحث خود به یک ابتکار عمل و سیاست گذاری نوین برای تامین انواع دارو، واکسن، ریزمغذی ها، سموم، ضد عفونی کننده ها و ... اشاره کرد و گفت: به دلیل تحریم ها نوع ثبت سفارش را به گونه ای تغییر دادیم که وارد کنندگان ما به تولید کنندگان مواد فوق تبدیل شوند. لذا با واردات مواد اولیه مورد نیاز و تعیین مقدار انواع مواد دارویی و واکسن ها توانستیم مشکل کمبودهای ناشی از تحریم ها را تا حدود زیادی حل کنیم.
وی در پاسخ سوال خبرنگاران که از وجود بیماری های اپیدمی مانند تب برفکی و موارد دیگر ابراز نگرانی کرده بودند گفت: با اطمینان اعلام می کنم نظارت و کنترل شدید است و خوشبختانه تاکنون ما درگیر هیچکدام از بیماری های دام و طیور در جغرافیای سیاسی ایران نیستیم و به دقت کنترل می کنیم که ویروس های اپیدمی از هر طریق چه دام زنده و چه موارد دیگر وارد نشود.
همچنین دکتر رفیعی پور رئیس سازمان دامپزشکی در پاسخ سوال خبرنگار «کشاورزی آینده جهان» که آیا شما در جلسات ستاد دیپلماسی امنیت غذایی وزارتخانه حضور دارید و به توصیه های شما توجه می شود، گفت: موضوع این ستاد عمدتا مربوط به مواد غذایی با منشاء دام و طیور و آبزیان است که نظرات این سازمان در تمامی موارد به طور جدی مورد توجه قرار می گیرد.