آغاز سرشماری عمومی کشاورزی از 12آبانماه دستاوردی ملی برای وزارت جهادکشاورزی
کشاورزی آینده جهان-18/ 07/ 1403
رقیه فلاح عسگری
بلاخره محمدرضا عارف، معاون اول رئیس جمهور تصویب نامه 18شهریورماه امسال هیات وزیران برای سرشماری عمومی کشاورزی 1403 را به سازمان های برنامه و بودجه، صدا و سیما، مرکز آمار ایران، وزارتخانه های جهادکشاورزی، امور اقتصادی و دارایی و ارتباطات و فناوری اطلاعات ابلاغ کرد.
براساس این مصوبه عملیات میدانی سرشماری عمومی کشاورزی که از 12 آبانماه و به مدت 30روز انجام می شود دستاوردی برای کشاورزی مملکت است که از آمارهای متفاوت و گاها متضاد رنج می برد و هرچند همکاری طیف گسترده ای از نهادها و ارگان های مختلف را طلب می کند ولی عمدتا به توانمندی مرکز آمار ایران و وزارت جهادکشاورزی یعنی دو نهاد متخصص هر کدام از یک سو اتکا دارد. یکی الزاما در ساختار کشاورزی و زیربخش های مختلف آن شناخت دارد و دیگری در حوزۀ چگونگی آمارگیری و روش های علمی آن. با این وجود مصوبه هیات دولت نهادهای دیگری را برای تحقق این هدف؛ وارد عرصه عملی و میدانی این تصمیم تعیین کننده کرده است.
مثلا صداوسیما با فرهنگ سازی و اطلاع رسانی، باید ضریب مشارکت مردم به ویژه کشاورزان و روستاییان در اقصی نقاط سراسر کشور را افزایش دهد. اگر کشاورزان و روستاییان همکاری لازم را نداشته باشند و گمان کنند که اعلام واقعی دارایی های مرتبط به تولیدات و اراضی کشاورزی متعلق به آنان ممکن است برایشان عواقب هزینه ای داشته باشد؛ آنگاه آمار و ارقام دقیق و قابل اتکاء حاصل نمی شود.
از سویی وزارت جهادکشاورزی به عنوان ذینفع اصلی و مهم ترین نهادی که تامین امنیت غذایی را بر عهده دارد، باید از هم اکنون از طریق تشکیلات گسترده خود از پایین ترین سطوح یعنی خدمات کشاورزی، شبکه مویرگی شرکت های تعاونی روستایی و یا تعاونی های تولیدی و کشاورزی و غیرآن؛ اطلاع رسانی وسیعی را آغاز کند و اهمیت موضوع، ضرورت و محدودیت زمانی آمارگیری را برای جامعه مخاطب توضیح داده و دستاوردهای مثبت آن را تشریح کند.
واقعیت این است که یک آمار درست، دقیق و تهیه شده با روش های علمی برای تمامی نهادهای تصمیم گیر اقتصادی حائز اهمیت است و می تواند به تدوین برنامه های کاربردی و درستی در وزارت جهادکشاورزی کمک کند.
این موضوع به عنوان یک دستاورد ملی در عملکرد وزارت جهادکشاورزی تا آنجا اهمیت دارد که وزیر نوری قزلجه در نخستین نشست ستاد زراعت در 17مهرماه بر نقش موثر سرشماری کشاورزی در بهبود تصمیمات مدیریتی و پایش تولید تاکید می کند.
بر همین اساس تردیدی نیست که بعد از آمارگیری و سرشماری بخش های مختلف کشاورزی؛ بسیاری از تصمیمات، دقیق تر اتخاذ می شوند و چه بسا تصمیماتی اتخاذ شود که قبلا در برنامه ها و سیاست های کلان به آنها توجه نمی شده است.
در شبکه های اجتماعی ما را دنبال نمایید: