بیان محافظه کارانه یک واقعیت تلخ توسط وزیر جهاد کشاورزی
کشاورزی آینده جهان-30/ 09/ 1403
منصور انصاری
وزیر جهاد کشاورزی در خبری روز 24 آذر ماه که در رسانه تخصصی کاج پرس نیز انعکاس یافت، با تلویح و محافظه کاری از واقعیت تلخی سخن می گوید که می تواند عاملی کاهنده و بازدارنده برای سیاست گذاری حداقلی و کوتاه مدت برای هر وزارتخانه باشد. اینکه می گویم کوتاه مدت به دلیل ویژگی کشاورزی و شرایط فصلی بودن تولیدات آن یا وضعیت ناپایدار و شرایط آب و هوایی است، وگرنه سیاست گذاری و برنامه ریزی تولید حتما باید بلند مدت باشد.
کشاورزی مملکت که هنوز به فرایند کامل مدرنیته و پایدار نرسیده است در معرض آسیب ها و آفت های بسیاری است که امکان مدیریت ثابت و یکنواخت ندارد. یعنی نمی توان در مورد این یا آن تولید محصول به ویژه دام و طیور و فراورده های آن طولانی مدت سخن گفت یا وعده داد، زیرا تولید تابع متغیرهای بسیاری است که در دست وزیر این وزارتخانه نیست. مثلا نمی توان گفت قیمت گوشت مرغ و تخم مرغ در سال آینده تغییر نمی کند یا فلان قیمت ثابت را خواهد داشت زیرا متغیر نرخ ارز تولید این فراورده ها را تحت تاثیر قرار می دهد.
به هر حال و گذشته از شاخص ها و متغیرهای بسیار تعیین کننده، آفتی که وزیر به صورت گلایه، تلویح و محافظه کارانه با دلخوری در خبر 24 آذر ماه بیان داشته این است: فعالان حوزه های دیگر با تصمیمات خلق الساعه مواجه نیستند.
تفسیر و تعبیر این جمله این است: محصولات کشاورزی به ویژه فراورده های دام و طیور در مسیر تندباد یکباره تصمیمات خلق الساعه از سوی مقامات سیاسی قرار می گیرند.
این موضوع سالیان متمادی است که سابقه دارد و بارها و بارها نشریات تخصصی اعم از مجلات یا پایگاه های خبری تخصصی به آن، البته نه به محافظه کاری وزیر بلکه با صراحت توضیح و تشریح کرده اند و به شدت تصمیم گیرندگان سیاسی آشکار و پنهان که به زور و اجبار و بدون توجه به متغیرهای تاثیرگذار اعم از شرایط جوی یا تغییرات قیمتی نهاده ها و بازار پر نوسان آنها خواسته اند مثلا قیمت پیاز، سیب زمینی گوشت مرغ تخم مرغ گوشت قرمز و محصولات بسیار دیگری به فوریت و در آن واحد کاهش یابد را مورد انتقاد قرار داده اند.
گذشته از اینکه آفت های زیان آور ناشی از تصمیم سیاست مدارانی که از دور، دستی بر آتش دارند ناشی از همان بلای قیمت های دستوری بی منطق اقتصادی است که وزیر جهاد کشاورزی هم به آن اشاره کرده است، بخش های دیگر تولید مثلا فلان یا بهمان صنعت با این تصمیمات خلق الساعه مواجه نیستند.
علت دیگر تنهایی این یا آن وزیر جهاد کشاورزی در مقابل این تصمیمات خلق الساعه عدم اتکا به نشریات تخصصی استدلالی و تشریحی است. غالبا وزرای جهاد کشاورزی که خود نیز سیاست زده می شوند متکی و دل خوش به انعکاس فوری و فوتی این یا آن خبر هستند و بی آنکه در جستجوی پایه و استدلالی برای توضیح و تشریح شرایط تولید و بازارعرضه و تقاضا باشند اخبار را منعکس می کنند!
خبرزدگی سیاست مداران و خالقان تصمیمات آنی که وزیر جهاد کشاورزی از آنها در رنج است و گله مندانه بیان می کند اگر در مقابل بحث های استدلالی منطقی فرایند تولید قرار بگیرند کمتر در مسیر صاعقه و رعد وبرق تصمیمات خلق الساعه قرارمی گیرند وتصمیم گیرندگان سیاسی متاثر از استدلال های تخصصی و تشریح و توضیح فرایندهای ناگزیر تولید و قیمت تمام شده، در می یابندکه کمتر عتاب و خطاب و دستورهای بی دلیل و منطق صادر کنند.
برای شیرینی این بحث، یکی از وزیران سخت کوش کشاورزی که شبانه روزی با نوع نگرش خاص خود در دولت دکتر احمدی نژاد تلاش می کرد که جامعه مصرف با کمبودها یا احیانا گرانی مواجه نشود، برای نگارنده این سطور در یک گفتگوی صمیمانه و بدون تکلف تعریف می کرد؛ پس از دو سال شب عید برای دیدار مادرم به شهر زادگاهم بهبهان رفته بودم. همان روز اول عید، رئیس جمهور احمدی نژاد شخصا خودش زنگ زد و با تندی گفت که فلانی این چه وضعی است؟ در بازار تهران و واحدهای صنفی، بادمجان نیست! تو چکار می کنی؟
به رغم دلخوری مادرم که پسرم این چه شغلی است که تو داری، حتی یک روز عید هم دست از سرت بر نمی دارند، ناچار شدم به چند اتحادیه در همان استان خوزستان که صیفی و سبزی شان به بار و به مرحله برداشت رسیده بود زنگ بزنم که به هر قیمتی شده چند کامیون بادمجان به سمت میدان بهمن یا میدان های دیگر تهران روانه کنند.
نگارنده در جای دیگری نیز این گفته وزیر کوشنده وقت را نقل کرده بودم که به عبارتی مهم نیست بادمجان کم باشد یا هر محصول کشاورزی دیگری، سیاسیون، به ویژه آنان که در جستجوی رضایت سطحی مردم هستند موضوع گرانی و کمبود را بیش از حدو خودنمایانه سیاسی می کنند و متاثر از خبرهای سیاسی جناحی و در فضای بی استدلالی یا بحث های تخصصی که گفته شد بر سر وزارت جهاد کشاورزی یا زیر مجموعه های آن می کوبند که وجیه المله شوند! در هیچ شرایطی هم حاضر نیستند وضعیت کشاورزی مملکت و تنگناهای آن را ملحوظ کنند، فقط دوست دارند در بی پناهی وزارت جهاد کشاورزی و کشاورزی دستور صادر کنند.
باید به دکتر نوری گفت، آقای وزیر، این اولش است و حکایت همجنان باقی است، به ویژه برای جنابعالی که دل به خبرهای روزانه و انعکاس آنها بسته ای! والسلام.
در شبکه های اجتماعی ما را دنبال نمایید: