سه شنبه, ۰۲ بهمن ۱۴۰۳

داستان تکراری اعلام برچیدن امضاءهای طلایی

 

 

کشاورزی آینده جهان-03/ 10/ 1403

منصور انصاری

دکتر غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهادکشاورزی دولت چهاردهم در یک گفتگوی تلویزیونی که خلاصه ای از آن در کاج پرس (تاریخ 21آذرماه) نیز انعکاس یافت، همچون سایر وزرای پیشین گفته است؛ امضاهای طلایی حذف می شود و با ارائه آماری مبنی بر اینکه سهم دولت در واردات کالاهای اساسی کمتر از 20درصد است، چنین ارزیابی کرده است که با راه اندازی سامانه ها جلوی امضاهای طلایی و افراد موثر در تخصیص ارز یارانه ای گرفته شده و می شود.

این گفته وزیر، ضمن اعتراف ایشان به وجود امضاهای طلایی در شاکله وزارتخانه از قبل تاکنون به ویژه در بخش های بازرگانی که به طور مستقیم با تعیین میزان واردات و درخواست ارز ارزان مورد نیاز مرتبط هستند، حکایتی است تکراری که بارها گفته شده، حتی توسط وزرایی که با ابراختلاس و سوءاستفاده ارزی در چای دبش همکاری داشتند.

وجود این امضاء های طلایی چه قبل از وقوع چه بعد از آن بارها با توضیح، تشریح و دلایل وقوع توسط بعضی از رسانه های تخصصی بارها گفته شده است. این بار وزیر دولت چهاردهم نسبت به وزرای پیشین در این زمینه یک قدم جلوتر گذاشته و به وجود سامانه های پایشی اشاره ای تلویحی داشته است و از کنترل بیشتر افرادی که به درخواست تخصیص ارز نزدیک و موثرند اشاره کرده است.

واقعیت این است که وجود سامانه های مکرر مستقر، تاکنون در حذف امضاءهای طلایی چندان موثر نبوده اند و به نظر نمی رسد سامانه های تاسیس متاخر بتوانند کاری از پیش ببرند. وزیر هم برای خالی نبودن عریضه و اینکه بارها نوشته شده است می خواهد بگوید؛ ماهم به فکر کاهش میزان رانت های حاصل از امضاءهای طلایی هستیم، این گفته را رسانه ای کرده است. گرچه مردم گوششان به پیام های اعلام شده در صداوسیما نیست ولی به هرحال پیامی است که داده شد و باید منتظر شد که این سامانه ها که وزیر نام آنها را نبرده و یا چگونگی عملکرد آنان و اینکه چگونه می توانند جلوی امضاءهای طلایی افراد موثر را بگیرند؛ توضیح نداده و تشریح نکرده است.

ولی به هرحال باید به وزیر گفت؛ امضاءهای طلایی فقط منحصر به درخواست تخصیص ارز یا میزان و حجم مورد نیاز کالاهای اساسی برای واردات این کالاها مانند روغن خام، شکر، قند، برنج، گوشت قرمز یا گوشت مرغ و غیره نمی شود و اینکه 20درصد آنان توسط دولت و شرکت های دولتی انجام می شود و 80درصد توسط بخش خصوصی، نمی تواند ملاک کاهش میزان یا حذف امضاءهای طلایی باشد. به عبارتی تا وقتی حکایت پرجاذبه، شیرین و طمع آور تفاوت چشمگیر قیمت ارز ارزان با ارز بازار آزاد برای واردات کالاهای اساسی وجود دارد؛ هیچ سامانه ای هر چه قدر هم دقیق طراحی شده باشد، نمی تواند امضاءهای طلایی، نقره ای و برنزی را حذف کند، امضاءهایی که در حق ملت بیداد می کنند.

ساختار بازرگانی کشور معیوب و فسادانگیز است آنهم در شرایط بی اخلاقی گسترش یافته که بهره گیری از رانت ها و امتیازات، زرنگ بازی و نوعی فضیلت و دوری از این پدیده های زشت و مذموم؛ پخمگی و بی عرضگی به شمار می رود. همچنین تا وقتی وزیری که به رسانه های تحلیلی، انتقادی مستقل و نیمه مستقل باور نداشته باشد و متکی نشود، حتما با آفت امضاءهای طلایی، رانت جویی، رانت خواری و فساد لامحاله در چنین فضای بی دروپیکری با بازرگانی رانت آلود، چه بخواهد چه نخواهد، مواجه خواهد شد. زیرا وقتی فراتر از خبر و بیش از آن با فرهنگ سازی، امضاءهای طلایی یا هر رانت دیگری تضعیع و مذموم شد و در شاکله وزارتخانه و میان مردم پدیده ای بد به شمار آمد و عمومیت یافت؛ بسیاری از این آفت های پنهان خود به خود از بین می رود.

 

در شبکه های اجتماعی به ما بپیوندید:

t.me/kajpress00

instagram.com/kajpressnews 

ble.ir/@kajpress_ir

eitaa.com/kajpress

 

 

 

  

 

 

33561927783576807403

  

تمامی حقوق مادی معنوی سایت محفوظ است .