جمعه, ۳۰ فروردین ۱۴۰۴

اخبار کشاورزی

سقوط قیمت تخم مرغ به 25 هزار تومان درب مرغداری!

مقصر کیست؟ اتحادیه ناکارآمد یا دولت غیر ناظر؟

 

اخبار کشاورزی کج پرس: سقوط قیمت تخم مرغ به 25 هزار تومان!  مقصر کیست؟ اتحادیه ناکارآمد یا دولت غیر ناظر؟

 

سه شنبه بیست و ششم فروردین

منصور انصاری- روزنامه نگار

رئیس هیات مدیره اتحادیه سراسری مرغداران تخم گذار میهن، راجع به اُفت قیمت تخم مرغ درب مرغداری- به زعم ایشان به دلیل کاهش مصرف- مصاحبه ای با رسانه ها انجام داده است که کشاورزی آینده جهان (کاج پرس) نیز آن را روز گذشته انعکاس داد.

ایشان گفته است که این افت قیمت (به واقع «سقوط» قیمت)، به زیان تولید کنندگان و برای هر کیلو به قیمت 25 هزار تومان رخ داده است. این رئیس هیات مدیره همچنین گفته است که در استان ها حتی یک شانه دو کیلوگرمی تخم مرغ بین 40 تا 45 هزار تومان نیز فروخته شده است، یعنی هر کیلو 20 تا 22 هزار و 500 تومان که زیر قیمت مصوب دولتی است و توجیه اقتصادی برای تولید کنندگان ندارد.

گرچه می توان در مواردی با کلمات و مفاهیم بازی کرد ولی آشکار است که با بیان این جمله و این تحلیل که «توجیه اقتصادی ندارد» در این مصاحبه، یعنی مرغداران زیان می بینند و حسب اظهاراتی که در این خبر آمده است مرغداران، امسال نسبت به قیمت سال گذشته و نه نسبت به قیمت تمام شده 70 هزار تومانی، بالغ بر 33 هزار تومان و در بعضی از استان ها بیش از این رقم در هر کیلو ضرر می کنند. نسبت دادن این ضرر و زیان فقط به کاهش مصرف، جفا کاری و آدرس غلط دادن به مردم و مسئولان است زیرا مصرف، به اندازه این سقوط قیمت کاهش نیافته برعکس، به دلیل افزایش قیمت سایر اقلام خوراکی، روی آوری مردم به مصرف بیشتر تخم مرغ قابل پیش بینی است.

این شیوه ارائه اطلاعات و تجزیه و تحلیل افت (سقوط) قیمت تخم مرغ، فرار از مسئولیت این اتحادیه است. یعنی قیمت یک محصول پر مصرف آن هم در شرایط تورم کنونی بیش از 57 درصد کاهش یافته است.

باید با مردم صادق بود و توپ را از میدان ناکارآمدی مدیریت خود به سمت مردم به دلیل مصرفِ کم پرتاب نکرد. اینجاست که باید پرسید: مدیریت کلان تولید و مدیریت بازرگانی تخم مرغ با چه نهادی بوده است؟ مگرنه اینکه مدیریت کلان این بخش از تولید صنعت مرغداری به عهده اتحادیه میهن بوده است؟ حالا کاهش مصرف، علت افت نامتعارف و بی سابقه قیمت شده است؟

این توجیهات ممکن است تا حدودی پذیرفته شده باشد، چون کاهش مصرف به خاطر گرما قبلا هم اتفاق افتاده، اما نه تا این اندازه. انصافا می بایست گفت که اتحادیه میهن در مقاطعی، هم تولید و هم بازار و صادرات را با نمره قبولی در مقابل آنچه دولت انجام می داده اداره کرده است، ولی تلاش کنونی این اتحادیه که ناکارآمدی خود را در این مقطع به گردن کاهش مصرف، آن هم بدون ارائه امار و ارقامی قابل اتکا بیاندازد نوعی عدم صداقت با مردم است.

ایشان به ایام ماه مبارک رمضان و عید نوروز و شرایط جوی اجتناب ناپذیر در ایجاد این بحران اشاره کرده است، اما باید پرسید این دو مناسبت (نوروز و رمضان) و شرایط جوی (گرمی هوا) قبلا در این مقطع زمانی وجود نداشته است؟ یعنی وقتی که اتحادیه ای با اختیارات کامل مدیریت تولید و بازرگانی، نتوانسته است برای مقابله با این عوامل اگر درست و دقیق باشند تدبیری اتخاد کند، باید این شرایط را جزو حوادث غیر مترقبه و ناگهانی به شمار آورد؟

البته این دلایل مطرح هستند و از قبل هم وجود داشته اند، سال 1400 و 1401 هم وجود داشتند، ولی نمی توان بی کفایتی را تا این حد که قیمت 58 هزار و 500 تومانی تخم مرغ پارسال به کیلویی 25 هزار تومان امسال سقوط کند توجیه کرد و ساده لوحانه اسمش را بگذاریم افت قیمت!

در کنار این ناکارآمدی و ضعف مدیریت اتحادیه در عرصه تنظیم میزان تولید با توجه به موارد ذکر شدۀ تکراری در سال های متمادی گذشته، (نوروز، رمضان، گرما) اگر بازرگانی داخلی و موانع صادراتی مانند دستور توقف واردات تخم مرغ به ادعای ایشان غیر بهداشتی از سوی امارات و عمان که خود می تواند یک تیتر برای خبرگزاری های داخلی و خارجی باشد را نیز به کمک بیاوریم، رئیس اتحادیه میهن با تاکتیک منسوخ «بزن و در رو»، مصاحبه ای سفارشی انجام داده است که قابل توجیه نیست.

باید پرسید، آیا شما به عنوان یک تشکیلات کهن سابقه، از شرایط بازرگانی ماه مبارک رمضان و ایام نوروز، گرمای هوا (هر چند هوا در بهار چندان گرم نیست) و یا پروتکل های بهداشتی امارات و عمان اطلاعی نداشتید که وضع را به اینجا کشاندید که تخم مرغ به چنین بحرانی گرفتار آید و اعتراض واحدهای تولیدی در جاهای مختلف را برانگیزد؟

ممکن است بعضی از مسئولان بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی و یا دیگر مسئولان بخش های مختلف، به صورت پنهانی از این سقوط قیمت تخم مرغ به عنوان یک غذای اصلی مردم مشعوف شوند و با خود بگویند حال که قیمت فراورده های دریایی بسیار گران است و فعان مردم را درآورده، قیمت صیفی و سبزی از جمله سیب زمینی با نوسان کم و بیش بالاست و گوشت قرمز تنظیم بازار اگر نبود، قیمت آزاد آن سر به فلک می زد، قیمت گوشت مرغ نیز در حال افزابش است، خدا را شکر تخم مرغ هست که مردم، ارزان بخرند و بخورند و صدایشان درنیاید.

اما باید این شعف پنهانی را نکوهش کرد زیرا دیری نمی پاید که همین قلم ارزان هم به دلیل استقبال مردم و ذخیره های کوچک یخچالی آنقدر گران می شود که مردم قدرت خرید آن را نداشته باشند.

رئیس این اتحادیه، باز هم برای فرار به جلو و در عین حال تهدید و هشدار، به دولت متوسل شده است که این ارزانی کم سابقه به گرانی می انجامد، کاری بکنید.

باید گفت، دولت وقتی تمام اختیارات را به شما تفویض کرده است (و البته در مقاطعی هم خوب عمل کردید)، چه کاری می تواند بکند؟ شما مسئول و مقصر هستید که با منم منم کردن های بسیار و خبرهای سفارشی که ما خیلی موفق هستیم و خواهیم بود ، بدون فرهنگ سازی برای مصرف مداوم، کار را به زیان تولید کنندگان و نهایتا معیشت مردم در آینده ای نه چندان دور به اینجا کشاندید!

اگر قرار است دولت کاری بکند، باید در جهت تغییر بخشی از ساختار کنونی هیات مدیره اتحادیه باشد که متاثر از جریان سیاسی زد و بندی و در مقطع دکتر ساداتی نژاد بر سر کار آمدند. دکتر طلایی مدیر سازمان مرکزی تعاون روستایی نیز مسئولیت دارد تا دیر نشده وارد میدان شود.

 

 

 

  

 

 

33561927783576807403

  

تمامی حقوق مادی معنوی سایت محفوظ است .