اخبار کشاورزی:
معاون سازمان منابع طبیعی خبر داد:
حضور دام در جنگلهای زاگرس، ۲ برابر توان اکولوژیک منطقه
کشاورزی آینده جهان: 1/ آبان/1403
معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با بیان اینکه اکنون حضور دام در جنگلهای زاگرس بیش از ۲ و حتی در برخی مناطق بیش از سه برابر توان اکولوژیک این بومسازگان (اکوسیستم) جنگلی است، گفت: بهمنظور احیای جنگلهای زاگرس، مدیریت جنگلداری اجتماعی با مشارکت مردم محلی در دستور کار قرار دارد.
«نقی شعبانیان» در گفت و گویی درباره وضعیت فعلی جنگلهای زاگرس افزود: طبق آمارهای موجود ایران در مجموع دارای حدود ۱۴ میلیون هکتار جنگل است که حدود ۸.۷ درصد سطح کشور را میپوشانند و سرانه جنگل در ایران حدود یکهزار و ۷۰۰ مترمربع ارزیابی شده است.
معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور اظهار داشت: از ۱۴ میلیون هکتار جنگل در کشور، ۶ میلیون هکتار در مناطق زاگرس تحت عنوان جنگلهای بلوط غرب ایران از آذربایجان غربی تا استان فارس را شامل میشود که به طور عمده گونههای اصلی این جنگلها را بلوط، پسته وحشی (بنه)، بادام، زالزالک، گلابی وحشی و دیگر گونههای همراه تشکیل میدهد.
وی اضافهکرد: عمده جنگلهای کشور از جمله بوم سازگانهای جنگلی زاگرس در شرایط اقلیمی نیمه خشک قرار دارند و این مساله باعث شده که عمده بوم سازگان جنگلی کشور از حساسیت بیشتری برخوردار باشد؛ بر این اساس وظیفه ما در ارتباط با محافظت از جنگلها و احیاء و توسعه آنها سنگین تر میشود.
به گفته این مسئول، با توجه به اهمیت و نقش بوم سازگانهای جنگلی زاگرس، مدیریت این جنگلها از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا این جنگلها از لحاظ اکولوژیکی، اقتصادی و اجتماعی از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند.
وی خاطرنشان کرد: بوم سازگانهای زاگرس تامینکننده بیش از ۴۰ درصد آبهای سطحی و زیرزمینی کشور هستند و سرچشمه بسیاری از رودهای مهم کشور از قبیل زاینده رود، کرخه و کارون است.
شعبانیان تصریح کرد: این بوم سازگان جنگلی از نظر تعدیل آب و هوا، حفظ خاک و سایر خدمات زیست محیطی بسیار با ارزش هستند، در مناطق زاگرس بیش از ۲۷ هزار آبادی و روستا وجود دارد که پنجهزار و ۴۰۰ روستا و آبادی به طور مستقیم در داخل جنگلهای زاگرس وجود دارند.
وی بر این باور است که فشار زیاد بر این جنگلها باعث شده که تعادل اکولوژیکی و بیولوژیکی آنها بر هم بخورد و به دنبال آن ما شاهد بروز مشکلات جدیدی از قبیل انواع آفات و بیماریها در این بوم سازگانهای جنگلی هستیم و اگر این روند ادامه پیدا کند وضعیت بدتر خواهد شد.
معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، کاهش زادآوری جنگلهای زاگرس، چرای دام بیش از توان اکولوژیک، توسعه کشت «زیراشکوب» و پیر شدن جنگلهای زاگرس را از علل اصلی بهم خوردن تعادل اکولوژیک و بیولوژیکی جنگلهای زاگرس دانست و گفت: به طور عمده درختان جنگلهای زاگرس پیر شده و به سن دیرزیستی رسیده اند و زادآوری در آنها بسیار اندک شده است.
زیراشکوب، شامل گیاهانی است که در زیر تاج پوشش جنگلی بدون نفوذ به آن و تا حد زیادی در بالای کف جنگل رشد میکنند.
وی، بیش از ۱.۵ میلیون هکتار از اراضی جنگلهای زاگرس را درگیر بیماری و آفت دانست و تصریح کرد: آفات و بیماریهای موجود در جنگلهای زاگرس از قبیل آفات جوانه خوار، برگ خوار و بیماری ذغالی بلوط و سایر بیماری ها، بهطور عمده عضوی از اکوسیستمهای جنگلی زاگرس هستند اما از آنجایی که جنگل مناطق زاگرسی ضعیف شده و تعادل اکولوژیکی آنها بهم خورده است، به صورت آفات و بیماری بروز کرده و باعث خسارت اکولوژیکی و اقتصادی به این جنگلها شده است.
شعبانیان در کنار کمیت جنگل ها، کیفیت آنها را با اهمیت دانست و افزود: علاوه بر مشکلات کاهش سطح جنگل ها، کاهش کیفیت جنگلهای زاگرس بسیار مهم است که باید به آن به طور ویژه توجه شود.
وی اضافه کرد: با برنامه ریزیهای سازمان منابع طبیعی امیدواریم بتوانیم در جهت ارتقاء کمیت و کیفیت جنگلهای زاگرس اقدامات موثری انجام بدهیم.
معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اشاره به اینکه طی ۱۰۰ سال اخیر علی رغم تهیه و اجرای طرحهای فنی مختلف، توجه جدی به جنگلهای زاگرس نشده است به طوری که همواره شدت و سرعت تخریب در این جنگلها بیش از اقدامات حفاظتی و احیایی و غنی سازی بوده است گفت: در اواخر دولت دوازدهم کمیته راهبری حمایت از جنگلهای زاگرس به ریاست معاون اول رئیس جمهوری آن زمان تشکیل شد و چند جلسه در دولت سیزدهم نیز تشکیل شد اما با وجود برگزاری چندین جلسه آنگونه که انتظار میرفت مفید و موثر نبود.
وی اظهار داشت: به دنبال پیگیریهای سازمان منابع طبیعی در راستای توجه بیشتر و مدیریت بهتر بوم سازگانهای جنگلی زاگرس با توجه به نقشهای اکولوژیکی و اقتصادی اجتماعی این جنگلها، رئیس سازمان برنامه و بودجه دولت چهاردهم (پورمحمدی) طی ابلاغی فرد با تجربه ای (مسجدی) را به عنوان مشاور و نماینده ویژه این سازمان برای احیای جنگلهای زاگرس معرفی کردند که این ابلاغیه نقطه امیدواری برای احیای این جنگلها به شمار میرود.
شعبانیان افزود: تاکنون در دو ماه اخیر به اتفاق نماینده ویژه سازمان برنامه و بودجه کشور و همچنین کارشناسان تاثیر گذار سازمان برنامه و بودجه به پنج استان کشور (کردستان، کرمانشاه، ایلام، اصفهان و چهارمحال بختیاری) سفر کارشناسی داشتیم و قرار است بزودی با این تیم کارشناسی به همه استانهای زاگرسی سفری داشته باشیم و سپس طی جلسات کارشناسی ضمن بررسی نقاط قوت و آسیب شناسی با مسئولین مرتبط بتوانیم اقدامات موثری برای این جنگلهای با ارزش کشور انجام بدهیم.
وی از اقدام ملی صورت گرفته و حضور نماینده سازمان برنامه و بودجه کشور در بحث جنگلهای زاگرس را باعث امیدواری دانست و تصریح کرد: اکنون مسائل اکولوژیکی، اجتماعی، اقتصادی، آتش سوزی و وضعیت کلی جنگلهای زاگرس در حال بررسی است و در نهایت ضمن استفاده از تجربیات و طرحهای جنگلداری گذشته در نظر است در هر یک از استانهای زاگرسی یک طرح الگویی در قالب یک بسته مدیریتی مشارکتی تحت عنوان «جنگلداری اجتماعی» تهیه و اجرا شود که این موضوع به شکل جدی دنبال میشود.
معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با تاکید بر اینکه احیا و غنی سازی جنگلها مورد توجه است گفت: در بسته مدیریتی «جنگلداری اجتماعی» ضمن شناسایی ظرفیتهای استانی و عرصههای جنگلی، نیازهای مردم این مناطق، نیازهای دولت در بحث مدیریت جنگلهای زاگرس و وظایف و نقش سازمان منابع طبیعی کشور و سایر دستگاهها و طبقه بندی آنها در نظر است یک بسته مدیریتی با مشارکت منطقی و واقعی مردم تهیه و اجرا شود.
وی ادامه داد: برای احیا و غنی سازی جنگلهای زاگرس فقط از گونههای بومی در هر منطقه و در قالب طرح فنی مشخصی اقدام خواهد شد.
معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: برای احیای جنگلهای زاگرس کاشت بذور جنگلی از گونههای بومی همچون بلوط، پسته وحشی، انواع بادام، افرا کیکم، گلابی وحشی، ولیک و دیگر گونتههای بومی زاگرس مدنظر قرار دارد.
به گزارش گاج پرس به نقل از ایرنا، جنگلهای زاگرس با مساحتی حدود ۶ میلیون هکتار بهطور عمده در ۱۱ استان کشور پراکنده است و ۴۰ درصد جنگلهای ایران را تشکیل میدهد. حدود ۷۰ درصد تیپ گونههای جنگلی زاگرس را گونه بلوط تشکیل میدهد. بنابراین پهنه رویشی زاگرس، وسیع ترین و اصلی ترین رویشگاه گونههای مختلف بلوط در ایران بوده و به همین دلیل این منطقه از اهمیت بسیار ویژهای برخوردار است............... .. // کد1 M
ble.ir/@kajpress_ir
eitaa.com/kajpress