شنبه, ۲۳ آذر ۱۴۰۴

اخبار کشاورزی:

رئیس سازمان حفظ نباتات کشور:

سالانه ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای مبارزه با ملخ صحرایی مورد نیاز است

 

aC_82.jpg

کشاورزی آینده جهان: 16 آذر /1404

رئیس سازمان حفظ نباتات کشور با بیان اینکه کشور در معرض خطر همیشگی حمله ملخ صحرایی قرار دارد، گفت: برای مبارزه با این آفت مهاجم حداقل به سالانه ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

مریم جلیلی‌مقدم روز شنبه در همایش ملی «ملخ صحرایی، تهدید زیستی فرامرزی و پاسخ ملی» که در محل این سازمان برگزار شد، افزود: ملخ صحرایی یا ملخ پرنده یکی از مهاجم ترین، مخرب‌ ترین و خسارت‌بارترین آفات جهان است که با موج‌های طغیانی و حملاتی که طی سال‌های گذشته داشته ۱۰۰ هزار هکتار مزارع، باغات جنوب کشور را تهدید کرده است و تجربه سال‌های اخیر به ما نشان می‌دهد که کوچکترین غفلت می‌تواند خسارات سنگینی را در کشاورزی، معیشت و امنیت غذایی ایجاد کند.

رئیس سازمان حفظ نباتات کشور اظهار داشت: ملخ صحرایی یک آفت رطوبت پسند است که وقتی پوشش گیاهی خوبی فراهم می‌شود، در سطح مناطق مختلف جهان پراکنده می‌شود و در حدود ۲۹ میلیون کیلومتر مربع از سطح زمین پراکنش دارد.

وی تصریح کرد: این آفت توانایی پرواز بسیار بالایی دارد و می‌تواند روزانه تا ۱۰ ساعت بدون توقف پرواز کند و در صورت شرایط مساعد وزش باد تا هزار کیلومتر را طی کند.

جلیلی مقدم گفت: هر نسل از ملخ‌ها در سال می‌تواند تا چهار بار تولیدمثل داشته باشد و جمعیت آن‌ها در هر نسل ۲۰ تا ۵۰ برابر به صورت تصاعدی افزایش می‌یابد.

وی اضافه کرد: هر کیلومتر مربع از دسته‌های ملخ، حدود ۸۰ میلیون حشره را شامل می‌شود. دسته‌های ملخ در زمان طغیان، گله‌ هایی چند کیلومتری طول دارند و در مسیرهای مشخصی حرکت می‌کنند.

این مقام مسئول افزود: ملخ‌‌های صحرایی در مناطق زمستان‌ گذر و تابستان‌ گذر زندگی می‌کنند و مسیرهای مهاجرتی اصلی آن‌ها از سواحل دریای سرخ و عربستان سعودی، پاکستان و هند به سمت ایران به‌ویژه استان‌های هرمزگان، جاسک و دیگر بخش‌های کشور است.

رئیس سازمان حفظ نباتات کشور اظهار داشت: مسیرهای دیگر شامل حرکت از شاخ آفریقا به یمن، عمان و سواحل مکران و چابهار و همچنین مسیر دیگر کم‌تردد از پاکستان برگشت به سیستان و بلوچستان و نوار جنوبی کشور است.

وی تصریح کرد: این آفات در فاز انفرادی خسارت کمی وارد می‌کنند، اما با افزایش جمعیت و تغذیه مناسب به فاز مهاجم می‌رسند که در آن قدرت پرواز و تخریب آن‌ها بسیار افزایش می‌یابد.

جلیلی مقدم خاطرنشان کرد: تاریخچه حضور ملخ در ایران نشان‌دهنده قحطی‌و بحران‌های غذایی است؛ در دوره صفویه و افشاریه، حمله‌های ملخ منجر به قحطی و کمبود غذا شده بود. در سال‌های ۱۲۸۸ تا ۱۲۹۰ هجری قمری و همچنین در سال‌های ۱۳۱۶ و ۱۳۱۷ حمله‌های گسترده ملخ، مزارع کرمان، هرمزگان، فارس و دیگر مناطق را نابود کرده و منجر به افزایش چندبرابری قیمت غله و مهاجرت مردم شده است.

وی با بیان اینکه اروپایی‌ها این حمله‌ها را «قاتل خاموش مزارع ایران» نامیده‌اند، گفت: بر اساس ماده ۴ قانون حفظ نباتات، ملخ‌ها در گروه آفات عمومی قرار دارند و مبارزه با آن‌ها وظیفه دولت است.

رئیس سازمان حفظ نباتات کشور افزود: در حمله‌ اخیر از سال ۱۳۹۷، سطح مبارزه و ردیابی ملخ‌ها در ایران به طور قابل توجهی افزایش یافته است؛ در سال اول، حدود ۷۶۶ هزار هکتار مبارزه و ۱۶ میلیون هکتار ردیابی انجام شد و در سال‌های بعد، این میزان افزایش یافته است.

وی ادامه داد: در سال‌های ۹۸ و ۹۹ حدود ۱۹ میلیون هکتار ردیابی انجام شد و ۴۰۰ هزار هکتار مبارزه داشتیم و در نهایت پس از کاهش جمعیت، در سال ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ نزدیک به ۱۸ میلیون هکتار ردیابی و ۱۹ هزار هکتار مبارزه داشتیم و بعد از آن دیگر ملخ مهاجری در کشور مشاهده نشد.

جلیلی مقدم اظهار داشت: پیش‌بینی‌‌های فائو نشان می‌دهد که منطقه ما به‌ویژه در مناطقی که در نوار جنوبی قرار دارند، در معرض خطر دائمی حمله ملخ است؛ بنابراین باید همواره آمادگی لازم برای مبارزه و مقابله با این آفت را داشت.

وی تصریح کرد: برای مبارزه با ملخ از انواع سمپاش‌ها و تجهیزات مختلف استفاده می‌شود و در مجموع توجه به پیشگیری و آمادگی مستمر، کلید مقابله مؤثر با این آفت مخرب است.

رییس سازمان حفظ نباتات کشور گفت: در سال ۱۴۰۴، اقدامات مستمر و دائمی کارشناسان ستادی و استانی برای ردیابی و کنترل ملخ صحرایی در ۱۰ استان جنوبی کشور انجام شده است.

وی افزود: تاکنون بیش از ۱۶ میلیون هکتار از مناطق کانونی ملخ صحرایی در این استان‌ها مورد بررسی و ردیابی قرار گرفته است.

جلیلی مقدم اظهارداشت: اطلاعات جمع‌ آوری‌شده از طریق استان‌ها به ستاد سازمان و سپس به صورت ماهیانه به سازمان فائو ارسال می‌شود.

جلیلی مقدم تصریح کرد: همچنین اپلیکیشنی به نام «اپلیکیشن لوکاس سه» راه اندازی شده که همکاران در حین ردیابی و دیده‌بانی نقاط مورد نظر را علامت‌گذاری کنند.

وی گفت: این گزارش‌ها در دفتر تخصصی بررسی شده و در صورت سهل‌انگاری یا درج نادرست نقاط بلافاصله به همکاران تذکر داده می‌شود به طور مثال اگر نقطه‌ ای در منطقه‌ ای با پوشش گیاهی نبوده یا در وسط آب قرار داشته باشد، تمامی این اطلاعات به‌طور دقیق پایش می‌شود و گزارش‌های منظم ماهانه به فائو ارسال می‌شود.

رییس سازمان حفظ نباتات کشور ادامه داد: فائو نیز گزارشاتی از کشورهای دیگر در زمینه فعالیت‌‌های مبارزه با ملخ صحرایی مدل‌‌های طغیان و حرکت آفت و هشدارهای لازم را ارائه می‌دهد.

وی اضافه کرد: یکی از اقدامات مهم بازدیدهای مجدد از مناطق مورد هدف است که باید قبل از حمله ملخ انجام شود، با توجه به پیش‌بینی‌‌های مربوط به بهمن، اسفند، فروردین و اردیبهشت سال آینده. در این راستا تجهیزات، سموم و ابزارهای موجود در آمادگاه‌ها باید بررسی و کارایی آن‌ها تضمین شود.

جلیلی مقدم گفت: سازمان حفظ نباتات طرح اضطراری مقابله با ملخ را تهیه کرده و برای مقام عالی وزارت ارسال کرده که این طرح نیازمند اعتباری حدود ۱۰۰ میلیارد تومان است که برای پوشش نوار جنوبی کشور و استان‌‌های در سطح 100 هزار هکتار هدفگذاری شده است، بنابراین باید اعتباری برای تجهیزات و سموم اختصاص یابد.

وی اظهارداشت: همکاری و گروه‌بندی نیروهای مختلف از جمله نیروهای نظامی، انتظامی، مردمی، بخش دولتی و خصوصی، برای ردیابی و مبارزه با آفت بسیار حیاتی است نمونه موفق این عملیات در هند و پاکستان است که ارتش این کشورها با هدایت و همکاری نهادهای حفظ نباتات عملیات مبارزه را انجام می‌دهند.

رییس سازمان حفظ نباتات کشور ادامه داد: در سطح ملی مکاتبات مهمی از جمله وزیر جهاد کشاورزی با وزیر کشور در مورد احتمال حمله ملخ و ضرورت هوشیاری و آمادگی استانداران و بخش‌های مختلف و همچنین مکاتبات با سازمان برنامه و بودجه و رؤسای سازمان‌‌های جهاد کشاورزی استان‌‌ها برای حمایت و پشتیبانی در این زمینه صورت گرفته است.

وی هدف تمامی این اقدامات را جلوگیری از وقوع بحران دانست و افزود: بر اساس این برنامه‌ها، ردیابی، دیده‌ بانی دقیق و منظم، ثبت مناطق کانونی و نقاط اولیه ریزش ملخ، اهمیت زیادی دارد.

جلیلی مقدم اضافه کرد: گزارش‌های این مناطق باید در سامانه‌های مربوط ثبت و نقشه‌های کانونی تهیه شوند.

به گفته وی، همچنین خودروها و تجهیزات مبارزه باید در مدت زمان سه ماهه قبل از شروع حمله تعمیر و تست کارایی شوند و سموم موجود باید به طور مجدد ارزیابی و نتیجه نهایی به‌موقع اعلام گردد. هر استان باید سطح پیش‌بینی و برنامه‌ ریزی مشخصی برای مبارزه داشته باشد و منابع مالی و تجهیزات لازم را آماده کند.

رئیس سازمان حفظ نباتات کشور تصریح کرد: زمان طلایی مبارزه، زمانی است که ملخ‌‌ها در مرحله پوره‌های سن ۲ و ۳ هستند؛ در این زمان کنترل آفت بسیار مؤثرتر است و در صورت از دست رفتن این فرصت، مبارزه باید با حجم بیشتری از سموم و نیروهای بیشتر انجام شود.

به گزارش کاج پرس به نقل از ایرنا، جلیلی مقدم با بیان اینکه هر استان باید ستاد بحران ویژه مقابله با ملخ صحرایی تشکیل دهد گفت: تمامی بخش‌ها از جمله پدافند غیرعامل، مدیریت بحران، نیروهای نظامی و بسیج، در کنار هم برای مدیریت این بحران همکاری کنند. در حمله قبلی، از ظرفیت‌‌های نیروهای نظامی، سپاه و ارتش بهره‌مند شدیم که این همکاری‌‌ها باید در مبارزه‌‌های آینده نیز تداوم یابد............... / /.... // / 82 a.c

-----

https://keshavarziayandehjahan.ir/fa

eitaa.com/kajpress

 

  

 

  

 

 

 

33561927783576807403

  

تمامی حقوق مادی معنوی سایت محفوظ است .