دوشنبه, ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳

گسترش همکاری‌های مشترک کشاورزی ایران و فرانسه

 

3P4A3618

پیش‌زمینه

 

به دنبال سفر فیل هوگان (Phil Hogan)، کمیسیونر برجسته کشاورزی اتحادیه اروپا در راس هیاتی 70 نفره به ایران و برگزاری سمیناری باعنوان Mine& Agricultural& Iran-EuAgri-food Business forumبا میزبانی وزارت جهاد کشاورزی و اتاق بازرگانی تهران و انعقاد چند پیمان همکاری این اتحادیه با وزارت جهاد کشاورزی ازجملهکشت پایدار ذرت و سورگوم علوفه‌ای از انواع مختلف هیبریدهای پر محصول با شرکت بازرگانی تعاونی‌های کشاورزی «بتکا»مقرر شد که فدراسیون ملی تولید بذر ذرت و سورگوم با نام اختصاری F.N.P.S.M.Sاقدامات حمایتی و فنی این تفاهم‌نامه را با اجرا در مزارع نمونه بر عهده گیرد.

گفتنی است مجله «صنایع زیرساخت‌های کشاورزی»، گزارش کامل و مصوری از سفر فیل هوگان و هیئت همراه و معاهدات انجام‌شده رابه همراه متن کامل بیانیه مشترک به دو زبان فارسی و انگلیسی در 20 صفحه به‌صورت مصور در شماره 190 آبان ماه 1396 چاپ کرد. همچنین مدیر مجله موفق شد به‌صورت اختصاصی و رودررو بافیل هوگان مصاحبه اختصاصی انجام دهد.

در همین مصاحبه اختصاصی بود که فیل هوگان در پاسخ سؤال خبرنگار مجله که «اگر آمریکا در اجرای پیمان 6 جانبه برجام بدعهدی کند، آیا اروپاییان تاب مقاومت درمقابل آمریکا را دارند؟»عصبانی شد و گفت:«ما یک اتحادیه قدرتمند هستیم و در مقابل آمریکا خواهیم ایستاد».

به‌هرحال، خبرها حاکی است در میان تمام تفاهم‌نامه‌های امضاشده تاکنون فقط توافق‌نامه شرکت بازرگانی تعاونی‌های کشاورزی بتکا و فدراسیون ملی تولید بذر ذرت و سورگومF.N.P.S.M.S اجرایی شده است. به دنبال این رخداد، این فدراسیون از طریق دکتر فتوحی کارگزار خود در ایران، از چند خبرنگار مجلات تخصصی کشاورزی برای بازدید از مزارع ذرت و سورگوم اروپا دعوت کرد.

دو تن از خبرنگاران از جمله نگارنده این سطور و مهندس محمدرضا جمشیدی به دلیل بوروکراسی اخذ ویزا در سفارت فرانسه و کمبود زمان لازم از سفر بازماندند و خبرنگاران همکار دیگری از روزنامه سبزینه و مجله دام، کشت، صنعت که از پیش ویزای شنگن داشتند این رخداد را پوشش دادند.

آنچه‌که در پی می‌آید گزارش روزنامه سبزینه از این سفر خبری است که عیناً و بدون تغییر انعکاس می‌یابد. این گزارش حاوی نکات قابل‌توجهی در توسعه و گسترش همکاری‌های کشاورزی ایران و فرانسه در عرصه تولید سورگوم و ذرت است که ازنظر شما می‌گذرد.

از «کنگره توسعه سورگوم» در بلغارستان تا امضای «تفاهم‌نامه 4 ساله کشت ذرت و سورگوم» با بتکا در ایران

به گزارش سبزینه؛چهارم مهرماه سال گذشته «اتحادیه بین‌المللی توسعه سورگوم» در بروکسل تأسیس شد، در ادامه، نخستین کنگره توسعه سورگوم در همان سال در بلغارستان برگزار و محمدحسین عمادی از طرف ایران در آن حضور یافت و گزارشی از وضعیت سورگوم در ایران ارائه داد. گرچه رسانه‌های کشاورزی ما از نتایج حضور عمادی در آن کنگره گزارشی دریافت نکرده‌اند، ولی بااین‌همه، سال گذشته اتحادیه اروپا حمایت خود را از توسعه کشت ذرت و سورگوم در ایران اعلام کرد و تفاهم‌نامه‌ایچهارساله توسط هوگان، کمیسیونر کشاورزی اتحادیه اروپا، با شرکت بازرگانی تعاونی‌های کشاورزی روستایی ایران در مورخه 11 نوامبر 2017 برابر با 19 آبان ماه 1396 به امضاء رسید.

شرکت بازرگانی تعاونی‌های کشاورزی ایرانو تفاهم‌نامه توسعه‌ کشت دانه‌های ذرت و سورگوم

 

7

 

پس از انعقاد این تفاهم‌نامه، باهدف مشترک توسعه پایدار کشت ذرت و سورگوم به‌واسطه توسعه واریته‌‌های مختلف از هیبریدهای پر محصول وباکیفیت و اجرای اقدامات حمایتی فنی، انجمن F.N.P.S.M.S(سندیکای بذری ذرت و سورگوم اروپا و اتحادیه اروپا) اقدامات پیشرفته‌ای درزمینهٔ توسعه‌ کشت دانه‌های ذرت و سورگوم در ایران آغاز کرد که ازجمله برنامه‌های آن عبارتنداز:

  •    ارتقای دانش فنی کشاورزان و دیگر متخصصان ایرانی رشته کشاورزی درزمینهٔ ذرت و سورگوم
  •    افزایش سطح زیرکشت سورگوم و ذرت در مزارع ایران
  •    گسترش سهم بازار برای تولیدکنندگان واریته‌های جدید ذرت و سورگوم اتحادیه اروپا و دیگر مسائل مرتبط

البته باگذشت یک سال زراعی از امضای تفاهم‌نامه 4 ساله و همچنین آغاز سال زراعی دوم، هنوز شرکت بازرگانی تعاونی‌های کشاورزی ایران نتوانسته است گزارش جامعی درزمینه توان مدیریتی خود مبنی بر جذب حمایت‌های اتحادیه اروپا درزمینه تفاهم‌نامه مشترک به‌ویژه تولید مشترک بذر ذرت و سورگوم ارائه کند تا شایستگی‌های آن شرکت نزد اتحادیه اروپا و فیل هوگان، کمیسیونر کشاورزی اتحادیه اروپا، مشخص شود.

بااین‌همه، هم‌زمان با دومین کنگره اروپایی سورگوم از خبرنگاران متخصص کشاورزی ایران و ترکیه برای بازدید از مزارع، آزمایشگاه‌ها، مراکز تحقیقاتی، کارخانجات فرآوری بذر و تولید خوراک دام و طیورباکیفیت از ذرت، سورگوم و .... دعوت به عمل آمد.

خبرنگاران ایرانی بخش کشاورزی به تولوز سبز و زرد و نارنجی رفتند!

شش خبرنگار که سه نفر از آن‌ها گزارشگران مطبوعات کشاورزی ایران بودند، برای بازدید از پیشرفت‌های فرانسه در افزایش کمی و کیفی زراعی سورگوم و ذرت به تولوز، چهارمین شهر بزرگ فرانسه (شهر سرخ به دلیل استفاده از آجرهای قرمز در ساخت‌وساز به‌ویژه ساختمان‌های قدیمی)، دعوت شدند و از 25 تا 28 شهریور امسال مهمان انجمن F.N.P.S.M.Sو سندیکای بذری ذرت و سورگوم اروپا و اتحادیه اروپا بودند تا از مزارع، مراکز فرآوری بذر و کارخانجات علوفه و دانه‌های این دو محصول بازدید کنند و با انعکاس یافته‌ها و تلفیق آن با دیدگاه‌های کارشناسی خود، توسعه و بهینه‌سازی سورگوم و ذرت را در ایران سرعت بخشند.

در تدارکات مقدمات این سفر،اقدامات دکتر دارا فتوحی،مشاور و نماینده فدراسیون F.N.P.S.M.Sدر ایران بسیار مؤثر بود و با برپایی کنفرانس و ارتباط تصویری( یک هفته پیش از آغاز سفر) بین خبرنگاران ایرانی و میزبانان فرانسوی آنان (Gulliaun LEDUFF ، مسئول رسانه‌ای سورگوم و pierreGuillaumin، مسئول توسعه بین‌المللی سورگوم) آن‌ها را در جریان برنامه‌های کنگره قراردادند.

مهندس بهرامی نیز در این پروسه خدمات خوبی به خبرنگاران ارائه داد. ازآنجاکه متأسفانه به دلیل بوروکراسی حاکم بر سفارتخانه‌هاو همچنین کمبود وقت، امکان صدور ویزا برای سه خبرنگار انتخاب‌شده فراهم وری بذر و کارخانجات استفاده ازنشد و به همین دلیل در آخرین لحظات به جهت اینکه امکان جابه‌جایی زمان کنگره و بازدید مقدور نبود، سه تن از خبرنگارانی که ویزای شنگن داشتند به‌عنوان جایگزین عازم فرانسه شدند.

گزارشگران اعزامی با احترام به روزنامه‌نگاران پیشکسوت و خوش‌سابقهآقایان منصور انصاری، مدیرمسئولمجله صنایع زیرساخت‌های کشاورزیو محمدرضا جمشیدی،مدیرمسئولمجله اقتصاد سبز، گزارش بازدید خود را به جامعه کشاورزان ایران تقدیم می‌کنند.

مسلماً حضور این دو بزرگوار می‌توانستبر غنای بیشتر این گزارش و طرح چالش‌ها و پیشنهاد راهکارهای توسعه کمی و کیفی کشت ذرت و سورگوم و افزایش بهره‌وری در کشاورزی ایران بینجامد.

عصر یکشنبه 25 شهریورماه، هیئت خبرنگاران کشاورزی ایران به همراه سه تن از خبرنگاران رسانه‌های کشاورزی ترکیه به شهر تولوز فرانسه وارد شدند. این شهر که چهارمین شهر بزرگ فرانسه و با قدمتتاریخی است، علاوه بر صنایع هوایی و فضایی در بخش الکترونیک، صنایع پزشکی، صنایع غذایی، فناوری اطلاعات، میکروبیولوژی و فناوری زیستی فعال است.

بااین‌همه، مزارع و روستاهای شهر تولوز و حتی حاشیه شهر در تسخیر سورگوم، ذرت و آفتابگردان است؛ به‌نحوی‌که از بالا، اطراف تولوز تقریباً به رنگ زرد (ذرت)، سبز (سورگوم) و نارنجی (آفتابگردان) دیده می‌شود.

اختصاص 40 هزار هکتار از مزارع ایران به کشت سورگوم

سورگوم تا 30سال پیش معروفیت چندانی در ایران نداشت و عمدتاً به‌صورت سنتی و در سطح پنج‌‌، شش هکتار در شهرهای شمال کشت می‌شد.(جارو رشتی معروف که در اکثر خانه‌های ایران یافت می‌شود، از سرشاخه‌های سورگوم سنتی تهیه می‌گردد.) بر اساس آمارها، در سال 1382 سطح زیر کشت 40هزار هکتاری برای آن اعلام شد و به دلیل سازگاری سورگوم با شرایط آب‌وهوایی ایران، با همکاری اتحادیه اروپا و سندیکای F.N.P.S.M.Sبرنامه توسعه آن در ایران و ترکیه در دست اقدام است.

تا پیش‌ازاین، بذر مرغوب سورگوم نیز در ایران توسط چندین شرکت ازجملهشرکت پاکان بذر اصفهان تولید و توزیع می‌شد.

تأمین امنیت تولید ژن بذور کیفی برای توسعه کشت ذرت و سورگوم در ایران

در ساعات اولیه کنفرانس، برای آشنایی خبرنگاران ایران و ترکیه سمیناری در سالن هتل 4ستاره Novotel برگزار شد و با توزیع بروشور و کتابچه‌های معرفی اهداف و برنامه‌های سندیکا و توضیحات مفصل مسئولان، اطلاعات وسیعی در اختیار آنان قرار گرفت.

در روز نخست، ابتدا گیوم، مسئول رسانه‌ای توسعه سورگوم،ضمن ارائه جزئیاتی، خبرنگاران را با مجموعه F.N.P.S.M.Sفدراسیون پوشش‌دهنده کشاورزان تولیدکننده بذر، شرکت‌هایی که در حوزه بذر به معنای کلی فعالیت دارند و شرکت‌هایی که بذرها را انتخاب می‌کنند، آشنا کرد.

گیوم اهداف فدراسیون را این‌گونهدسته‌بندی کرد: ارتقای کیفیت بذور ذرت و سورگوم با عهده‌دار بودن مدیریت شبکه، مدیریت قراردادهای تولید در حوزه‌های قانونی، اقتصادی و ایجاد تمهیدات برای آن‌ها و تفویض اختیار نحوه صدور گواهی کیفیت بذور تولیدشدهاز سوی فدراسیون به وزارت کشاورزی.

در بخشی از کنفرانس، آقای ویر مسئول توسعه بین‌المللی سورگوم گفت: 15درصد از تراز تجاری کشاورزی اروپا به تحقیقات در حوزه کشاورزی اختصاص دارد.

مسئول توسعه بین‌المللی سورگوم و ذرت ادامه داد: با اختصاص هزینه یادشده به تحقیقات، سعی در بهره‌وری و اصلاح ساختار زراعتحبوب و غلات داریم و فدراسیون درزمینهارتقای کیفی بذور فعالیت می‌کند.

وی سپس به معرفی طرح‌هایی پرداخت که از سوی اتحادیه اروپا باهدف توسعه کمی وکیفی بذر ذرت و سورگوم در ایران و ترکیه حمایت مالی می‌شود.

وی گفت: با توجه به نزدیکی فرهنگی و سایر مشابهت‌ها در ایران و ترکیه به نظر می‌رسدسندیکای F.N.P.S.M.Sبتواند راه‌حل‌های مشابهی برای تأمین امنیت تولید ژن بذور کیفی برای توسعه کشت سورگوم در مناطق کشاورزی ترکیه و ذرت و سورگوم در ایران ارائه کند.

فرانسه اولین تولیدکننده و بزرگ‌ترین صادرکننده ذرت و سورگوم در دنیاست

وی افزود: ازآنجاکه تولوز قطب تولید ذرت و سورگوم فرانسه است و فرانسه رتبه اول تولید این محصولات را در اروپا دارد و بزرگ‌ترین صادرکننده بذر ذرت و سورگوم است(60 درصد از صادرات بذر ذرت دنیا توسط فرانسه صورت می‌گیرد) اتحادیه اروپا حمایت خود را از توسعه کشت این دو محصول و پروژه تولید مشترک بذر در دو کشورایران و ترکیه اعلام کرده است.

بنا به آمار منتشرشده،190 هزار تن بذر ذرت در کشور فرانسه تولید و 40 تا 80 رقم سورگوم در430 هزار هکتار ازاراضی کشاورزی فرانسه به‌ویژه در تولوز کشت می‌شود.

 

 

 

 

 

  

 

 

33561927783576807403

  

تمامی حقوق مادی معنوی سایت محفوظ است .